Nieuws

De zee zien vertaald in het Duits

Bij de Oostenrijkse uitgeverij Jungbrunnen verscheen deze week Ich kann das Meer sehen, de Duitse versie van De zee zien (De Fontein, 2015), het verhaal van Kees die op de vooravond van zijn 70ste verjaardag terugblikt op een noodlottige gebeurtenis uit zijn jeugd in de jaren vijftig. Het boek is vertaald door Monika Götze die eerder voor dezelfde uitgeverij Meinderts' jongerenroman Lang zal ze leven heeft vertaald.
De zee zien kreeg in Nederland prachtige recensies, werd genomineerd voor de Dioraphte Literatourprijs en is in Vlaanderen bekroond met de Boekenleeuw voor het beste jeugboek van 2016.

Naar het noorden

Tweede druk Naar het noorden

Vanaf dinsdag 11 juli ligt de tweede druk van Naar het noorden in de boekhandel, Koos Meinderts' eerste boek bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren.
Naar het noorden speelt in de winter, in de oorlog.  Jaap, Nel en Kleine Kees, drie ondervoede kinderen uit één gezin, gaan vanuit het westen per binnenschip naar het noorden waar nog wel voedsel is. De kinderen komen in verschillende gezinnen terecht. Jaap, die het verhaal vertelt, wordt ondergebracht bij een kinderloos echtpaar. Ver van huis moet hij letterlijk van zich afslaan om zich in zijn nieuwe wereldje waarin alles vreemd is, een plek op te eisen.
In november 2016 is het boek, met illustraties van Annette Fienieg, gepresenteerd in Utrecht, kreeg lovende recensies in o.a. Trouw, NRC en Het Parool en werd in
 juni bekroond met een Zilveren Griffel en maakt daarmee, met nog zes andere boeken, kans op de Gouden Griffel. De winnaar wordt op 3 oktober bekend gemaakt tijdens het traditionele Kinderboekenbal op de avond voorafgaand aan de Kinderboekenweek.

Naar het noorden kost 14,95 en is te koop in de (kinder)boekwinkel. Het boek is (met handtekening) ook hier te bestellen.

Zilveren Griffel voor Naar het Noorden

Woensdag 21 juni zijn op de Midzomerkinderboekenborrel de griffels en penselen bekend gemaakt. Naar het noorden van Koos Meinderts, Hoogland & Van Klaveren 2016, werd bekroond met een Zilveren Griffel. De jury, onder voorzitterschap van Margreet Ruardi, schreef o.a. "een prachtig boek waarin Koos Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft."
Naar het noorden maakt kans met nog zes andere boeken kans op de Gouden Griffel. Op de vooravond van de Kinderboekenweek wordt bekendgemaakt wie met die eer gaat strijken.

Alle Zilveren griffels op een rij:
Siens hemel, Bibi Dumon Tak
Tangramkat, Marancke Rinck
Kinderen met een ster, Martine Letterie
Naar het noorden, Koos Meinderts
T.Rex in Naturalis, Daan Remmerts de Vries
Baby'tje in mama's buik, Bette Westera

Koos Meinderts op Kinderboekenparade

Zondag 11 juni organiseert het Kinderboekenmuseum in Den Haag (op loopafstand van Den Haag Centraal) de jaarlijkse Kinderboekenparade met workshops en optredens van diverse schrijvers en illustratoren, waaronder Selma Noort, Sanne te Loo en Thé Tjong-Khing. Thema van deze vijfde editie is De zeven zeeën rond.
Koos Meinderts geeft rond het middaguur een optreden in het verteltheater met verhalen, gedichten en liedjes. Tijdens de Kinderboekenparade worden ook de winnaars bekend gemaakt van de Nederlandse Kinderjury.
De toegang is gratis.
Voor alle informatie over het festival, klik hier.  

Koos Meinderts op Slotfeest KJV in Gent

Zaterdag 29 april vindt in De Krook in Gent het slotfeest plaats van de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV), voor de groepen 5 en 6 (12 tot 16 jarigen).  Er zijn tal van optredens van en interviews met genomineerde schrijvers in deze leeftijdscategorie. Koos Meinderts vertelt het verhaal achter zijn jongerenroman De zee zien en geeft een preview van het boek waaraan hij nu bezig is.
Aan het eind van het feest worden de winnaars bekend gemaakt. Kanshebbers voor de prijs in groep 6 (14 jr. en ouder) zijn: Grensgangers (Aline Sax), Het kankerkampioenschap voor junioren (Edward van de Vendel en Roy Looman), Ik geef je de zon (Jandy Nelson), Is liefde lastig (Reine de Pelseneer), Mijn vriend Hitler (Piet de Loof), Shinu, stijd tegen de tijd (Jonas Boets, Peter van de Wielle & Bert Baeck, Waar het licht is (Jennifer Niven) en De zee zien (Koos Meinderts).
De zee zien werd eerder genomineerd voor de Dioraphte Literatourprijs en bekroond met de Boekenleeuw 2016.
Voor alle informatie over het KJV slotfeest klik hier.