Nieuws

Naar het noorden op shortlist Thea Beckmanprijs

Naar het noorden (Hoogland & Van Klaveren 2016) van Koos Meinderts staat op de longlist van de Thea Beckmanprijs, prijs voor het beste historische jeugdboek in de categorie tot 12 jaar. Naar het noorden (illustraties Annette Fienieg) is het verhaal van  Jaap, een van de vele kinderen die tijdens de Hongerwinter vanuit het westen per binnenschip naar het noorden vertrekt, waar nog wel voedsel is. Hij wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een strenggelovig kinderloos echtpaar. Ver van huis moet hij letterlijk van zich afslaan om in zijn nieuwe wereldje waarin alles vreemd is, zijn plek op te eisen.
Het boek werd eerder bekroond met de Gouden Griffel 2017.
Overige kanshebbenrs op de Thea Beckmannprijs zijn: 

Arend van Dam - De reis van Syntax Bosselman
Martine Letterie & Rick de Haas - Kinderen met een ster
Inez van Loon - Anna's grote reis
Suzanne Wouda - Sabel

zaterdag 15 september wordt de Thea Beckmanprijs 2018 in het Archeon uitgereikt. De boeken uit de shortlist maken ook kans op De Jonge Beckman, het beste historische kinderboek van de kinderjury, een panel van enthousiaste jongeren.

Vlag & Wimpel voor Dag Poes!

Dag Poes!, poezieprentenboek uitgegeven door Hoogland & Van Klaveren, is op de midzomerkinderboekenborrel door de Griffeljury bekroond met een Vlag & Wimpel.
Dag Poes! bevat 20 poezenportretten gemaakt door Mies van Hout, waar Hans & Monique Hagen, Bette Westera, Sjoerd Kuyper en Koos Meinderts gedichten bij hebben geschreven:'Poëzie door metrum, rijm of ritme, woordkeuze met beeldende zeggingskracht, het is herkenbaar in ieder gedicht (...)', aldus het jury-rapport.
Het boek is te koop in de kinderboekwinkel of hier te bestellen en kost 16,50. Ook verkrijgbaar in mini-editie. 

Naar het noorden op longlist Thea Beckmanprijs

Naar het noorden van Koos Meinderts en met illustraties van Annette Fienieg is opgenomen in de longlist van de Thea Beckmanprijs voor het beste historische kinder-of jeugdboek. De prijs wordt jaarlijks toegekend. In de even jaren aan een boek voor kinderen tot twaalf jaar, in de oneven jaren aan een boek voor twaalf en ouder. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Archeon.
De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.
Behalve Naar het noorden zijn genomineerd: De reis van Syntax Bosselman (Arend van Dam), Het bedorgeltje van Jakob Balck (Harm de Jonge), Het geheim van de gifmengers (Hans Kuyper), Kinderen met een ster (Martine Letterie& Rick de Haas) Anna’s grote reis (inez van Loon), En toen De Stijl (joost Swarte), Keien van kolonisten (Piet van der Waal) en Sabel (Suzanne Wouda).
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury. De Jonge Beckman wordt ook op 15 september 2018 in Archeon uitgereikt.
Naar het noorden is een uitgave van Hoogland & Van Klaveren, en werd eerder bekroond met een Gouden Griffel.

 

Koos Meinderts op Culturele Zondag

Zondag 3 juni is het weer Culturele Zondag in Utrecht, thema dit keer: muziek. Schrijver/tekstdichter Koos Meinderts vertelt in de Utrechtse Kinderboekwinkel aan de Ganzenmarkt over de kinderliedjes die hij schreef voor en met onder andere Harrie Jekkers en Klein Orkest en Thijs Borsten. Hij vertelt hoe de liedjes zijn ontstaan, wat het verhaal erachter is en zal er ook een aantal zingen. Na afloop signeert hij zij liedjesboeken waaronder Roltrap naar de maan, De Liedjesatlas en Het regent zonlicht. Er zijn twee voorstellingen, om 14:00 en om 15:30. Voor kinderen van 6 tot 66 en ouder. 

Mini-editie Dag Poes!

Binnenkort ligt de mini-editie van Dag Poes! in de boekhandel, een kleurrijk prentenboek met 20 kattenportretten van illustrator Mies van Hout met gedichten van Sjoerd Kuyper, Koos Meinderts, Bette Westera en Hans & Monique Hagen.
Van het boek verschijnt ook een Engelse, Franse en een Duitse versie. Voor de Duitse versie worden de gedichten vertaald, bij de Engelse en Franse versie worden bij de kattenportretten nieuwe gedichten gemaakt.
De mini-versie van Dag Poes! kost 9,95.