Nieuws

Vlag & Wimpel voor Dag Poes!

Dag Poes!, poezieprentenboek uitgegeven door Hoogland & Van Klaveren, is op de midzomerkinderboekenborrel door de Griffeljury bekroond met een Vlag & Wimpel.
Dag Poes! bevat 20 poezenportretten gemaakt door Mies van Hout, waar Hans & Monique Hagen, Bette Westera, Sjoerd Kuyper en Koos Meinderts gedichten bij hebben geschreven:'Poëzie door metrum, rijm of ritme, woordkeuze met beeldende zeggingskracht, het is herkenbaar in ieder gedicht (...)', aldus het jury-rapport.
Het boek is te koop in de kinderboekwinkel of hier te bestellen en kost 16,50. Ook verkrijgbaar in mini-editie. 

Naar het noorden op longlist Thea Beckmanprijs

Naar het noorden van Koos Meinderts en met illustraties van Annette Fienieg is opgenomen in de longlist van de Thea Beckmanprijs voor het beste historische kinder-of jeugdboek. De prijs wordt jaarlijks toegekend. In de even jaren aan een boek voor kinderen tot twaalf jaar, in de oneven jaren aan een boek voor twaalf en ouder. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Archeon.
De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.
Behalve Naar het noorden zijn genomineerd: De reis van Syntax Bosselman (Arend van Dam), Het bedorgeltje van Jakob Balck (Harm de Jonge), Het geheim van de gifmengers (Hans Kuyper), Kinderen met een ster (Martine Letterie& Rick de Haas) Anna’s grote reis (inez van Loon), En toen De Stijl (joost Swarte), Keien van kolonisten (Piet van der Waal) en Sabel (Suzanne Wouda).
Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury. De Jonge Beckman wordt ook op 15 september 2018 in Archeon uitgereikt.
Naar het noorden is een uitgave van Hoogland & Van Klaveren, en werd eerder bekroond met een Gouden Griffel.

 

Koos Meinderts op Culturele Zondag

Zondag 3 juni is het weer Culturele Zondag in Utrecht, thema dit keer: muziek. Schrijver/tekstdichter Koos Meinderts vertelt in de Utrechtse Kinderboekwinkel aan de Ganzenmarkt over de kinderliedjes die hij schreef voor en met onder andere Harrie Jekkers en Klein Orkest en Thijs Borsten. Hij vertelt hoe de liedjes zijn ontstaan, wat het verhaal erachter is en zal er ook een aantal zingen. Na afloop signeert hij zij liedjesboeken waaronder Roltrap naar de maan, De Liedjesatlas en Het regent zonlicht. Er zijn twee voorstellingen, om 14:00 en om 15:30. Voor kinderen van 6 tot 66 en ouder. 

Mini-editie Dag Poes!

Binnenkort ligt de mini-editie van Dag Poes! in de boekhandel, een kleurrijk prentenboek met 20 kattenportretten van illustrator Mies van Hout met gedichten van Sjoerd Kuyper, Koos Meinderts, Bette Westera en Hans & Monique Hagen.
Van het boek verschijnt ook een Engelse, Franse en een Duitse versie. Voor de Duitse versie worden de gedichten vertaald, bij de Engelse en Franse versie worden bij de kattenportretten nieuwe gedichten gemaakt.
De mini-versie van Dag Poes! kost 9,95.    

Vertelvoorstelling DE ZEE VAN MENEER MAX

Woensdag 30 mei zijn Annette Fienieg en Koos Meinderts, illustrator en schrijver van het kunstprentenboek Liebermann- De zee van meneer Max, te gast in bibliotheek Nieuw Waldeck in Den Haag. Zij vertellen over het werk van Liebermann, aan wie in het Gemeentemuseum Den Haag nog tot eind juni een tentoonstelling is gewijd, waar ook de originele illustratie van Fienieg te bewonderen zijn.
Meinderts en Fienieg vertellen de totstandkoming hun boek en laten schilderijen zien waardoor zij geinspireerd zijn. Verder wordt voor het eerst het fimpje geprojecteerd dat Thijs Borsten heeft gemaakt van De zee van meneer Max
De gratis voorstelling begint om 14:00 en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. 
Bezoekers van deze middag kunnen op een andere dag gratis naar de tentoonstelling in het Gemeentemuseum.
Voor de kinderen is er een doe-blad.