Nieuws

Zilveren Griffel voor Naar het Noorden

Woensdag 21 juni zijn op de Midzomerkinderboekenborrel de griffels en penselen bekend gemaakt. Naar het noorden van Koos Meinderts, Hoogland & Van Klaveren 2016, werd bekroond met een Zilveren Griffel. De jury, onder voorzitterschap van Margreet Ruardi, schreef o.a. "een prachtig boek waarin Koos Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft."
Naar het noorden maakt kans met nog zes andere boeken kans op de Gouden Griffel. Op de vooravond van de Kinderboekenweek wordt bekendgemaakt wie met die eer gaat strijken.

Alle Zilveren griffels op een rij:
Siens hemel, Bibi Dumon Tak
Tangramkat, Marancke Rinck
Kinderen met een ster, Martine Letterie
Naar het noorden, Koos Meinderts
T.Rex in Naturalis, Daan Remmerts de Vries
Baby'tje in mama's buik, Bette Westera

Koos Meinderts op Kinderboekenparade

Zondag 11 juni organiseert het Kinderboekenmuseum in Den Haag (op loopafstand van Den Haag Centraal) de jaarlijkse Kinderboekenparade met workshops en optredens van diverse schrijvers en illustratoren, waaronder Selma Noort, Sanne te Loo en Thé Tjong-Khing. Thema van deze vijfde editie is De zeven zeeën rond.
Koos Meinderts geeft rond het middaguur een optreden in het verteltheater met verhalen, gedichten en liedjes. Tijdens de Kinderboekenparade worden ook de winnaars bekend gemaakt van de Nederlandse Kinderjury.
De toegang is gratis.
Voor alle informatie over het festival, klik hier.  

Koos Meinderts op Slotfeest KJV in Gent

Zaterdag 29 april vindt in De Krook in Gent het slotfeest plaats van de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV), voor de groepen 5 en 6 (12 tot 16 jarigen).  Er zijn tal van optredens van en interviews met genomineerde schrijvers in deze leeftijdscategorie. Koos Meinderts vertelt het verhaal achter zijn jongerenroman De zee zien en geeft een preview van het boek waaraan hij nu bezig is.
Aan het eind van het feest worden de winnaars bekend gemaakt. Kanshebbers voor de prijs in groep 6 (14 jr. en ouder) zijn: Grensgangers (Aline Sax), Het kankerkampioenschap voor junioren (Edward van de Vendel en Roy Looman), Ik geef je de zon (Jandy Nelson), Is liefde lastig (Reine de Pelseneer), Mijn vriend Hitler (Piet de Loof), Shinu, stijd tegen de tijd (Jonas Boets, Peter van de Wielle & Bert Baeck, Waar het licht is (Jennifer Niven) en De zee zien (Koos Meinderts).
De zee zien werd eerder genomineerd voor de Dioraphte Literatourprijs en bekroond met de Boekenleeuw 2016.
Voor alle informatie over het KJV slotfeest klik hier.  

Literaire Hemel met Koos Meinderts

Vrijdag 14 april organiseert Stichting de Literaire Hemel in café De Amer in Amen (Drenthe) een literaire avond die grotendeels in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog.
Nhung Dam, Graa Boomsma en Koos Meinderts zijn in het café te gast.
De Groningse theatermaakster Nhung Dam maakte onlangs haar debuut met de roman Duizend vaders. Historicus en schrijver Graa Boomsma vertelt over zijn biografie van A. Alberts, Leven op de rand, en Koos Meinderts wordt door Annette Timmer geinterviewd over zijn meest recente jeugdboek Naar het noorden, een verhaal gebaseerd op de kinderen die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Hongerwinter vanuit de grote steden in het westen naar het noorden gaan om daar op het platteland aan te sterken. 
Er is livemuziek van Charlotte de Wolff (piano) en Femke Veldkamp (viool).
Aanvang:20:30
Toegang: 15 euro (jongeren t/m 21 jr. 10 euro) 
Meer informatie over de Literaire Hemel en café de Amer vind je hier.

Jan Beuving en Akwasi, winnaars Willem Wilminkprijs 2017

Op zaterdag 11 februari is in theater De Kleine Willem in Enschede de Willem Wilminkprijs 2017 voor het beste kinderlied uitgereikt aan Jan Beuving (tekst) en Akwasi (muziek en uitvoering) voor hun lied Optellen van breuken.
In totaal werden 96 liedjes voor de prijs ingezonden, waarvan er drie door de jury werden genomineerd: Een televisie (tekst: Ivo de Wijs) Mijn truc (tekst: Katinka Polderman) en Optellen van breuken, de uiteindelijke winnaar. 
De jury, bestaande uit Trudie Lucardie, Fay Lovsky, Annemarie Wenzel, Floortje Schoevaart en Koos Meinderts, omschreef in het juryverslag Optellen van breuken als een lied waarbij tekst en muziek zich direct nestelen in je hoofd, een lied waarbij je meteen hoort dat de makers het ambacht in de vingers hebben, een brutaalvrolijke uitleg van een lastig rekenprobleem, het lied met ook nog eens een fijne uitsmijter: Want breuken zijn alleen maar lastig… in het ziekenhuis.
Het volledige juryverslag is hier te lezen.