Het begon met een tekening

oktober 2012
‘Wat was er eerder de tekst of de muziek?’ wilde Dolores Leeuwin, presentatrice van het liedjesconcert Als je niks te doen hebt, aan het eind van de voorstelling van me weten.
Ik had zojuist uit handen van Sjoerd Kuyper de Willem Wilminkprijs 2012 voor het beste kinderlied ontvangen. Ik kreeg de prijs voor het lied Maite Maria (muziek Thijs Borsten), in het  juryrapport omschreven als: ‘Tekst en muziek. Puur theater. (…) In zo weinig woorden zo’n groot verhaal. Het is betoverend- doordat je als kind een blik wordt gegund wordt in de volwassen wereld van liefde en dood.’
De vraag van Dolores, wat was er eerder de tekst of muziek, beantwoordde ik met: 'Geen van beiden. Het lied is begonnen met een tekening.'
Meestal begin ik met schrijven en volgt Annette Fienieg met illustraties, maar voor het boek Het regent zonlicht (Lemniscaat 2010), waarin Maite Maria is opgenomen, hebben we voor de verandering de volgorde omgedraaid. Annette is eerst gaan tekenen waarna ik er teksten op rijm bij heb gemaakt.
Op een van die tekeningen zie je een jonge vrouw staan wachten op het dak van haar Moors aandoende huis.
Maite Maria heet ze, besloot ik, kijkend naar de tekening, en ze wacht op haar liefje, die naar de oorlog is. Ik verzon er iemand bij die niet op de tekening staat, de vriend van het liefje van de vrouw, boodschapper van verschrikkelijk nieuws. Dus moet het een duet worden.