Ik ben niet bi

maart 2012
En toen was er de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs. Ted van Lieshout won met zijn poëziebundel Driedelig Paard . Edward van de Vendel hield een toespraak: Is hier iemand bi? Een poging om het literaire kinderboek en het populaire kinderboek met elkaar te verenigen tot… ja, tot wat eigenlijk? In ieder geval riep hij zijn collega-kinderboekenschrijvers op bi te worden. De popiejopies moeten wat literairder worden en de literatureluurders wat populairder.
Wat ben ik, vroeg ik me af? Een popiejopie of een literatureluurder? Geen van beiden. En ook niet allebei. Ik ben niet bi. Ik ben schrijver, meestal van kinderboeken en het enige wat me te doen staat is een goed boek schrijven. Wat ik zeker niet moet doen is met voorbedachte rade een populair of literair boek schrijven. Of een mix van beiden, de halfomhalfgehakt waarvoor Edward van de Vendel pleit.
Een schrijver moet schrijven wat hij niet laten kunt en niet laten wil. Daarna zwijgt de schrijver en is het woord aan de lezer. Dat kunnen er 14 zijn of 4000.