Kinderboekenweek 2012: De familie Uil

oktober 2012
Woensdag was ik te gast in een boekhandel, gisteren in een bibliotheek en vandaag op een Pabo, om precies te zijn op de Haagse Hogeschool Inholland aan de Theresiastraat, op een steenworp afstand van Het Letterkundig Museum, waar mijn broertje werkt en voor wie ik in mijn praatje aan ruim dertig aankomende leerkrachten reclame maak.
Het is 5 oktober, De Dag van de Leraar, en ik vertel de studenten hoe belangrijk zij kunnen zijn, als zij met het diploma op zak straks hun eigen klas hebben.
Ik had zo’n onderwijzer. Meester Tilleburg heette hij, een Theo Thijssen die het verschil maakte. Van mijn vader heb ik van verhalen leren houden, meester Tilleburg bracht mij de liefde voor boeken bij. Als hij voorlas uit Alleen op de wereld of De scheepsjongens van Bontekoe vergat je wie en waar je was en liep je mee met Remy, zwervend door Frankrijk, of stond je naast Hajo of Padde aan de reling van de Nieuw-Hoorn, turend over zee.
Terwijl ik over hem vertel roep ik hem in gedachten uit tot Leraar van de Dag, maar bij thuiskomst moet hij die plek delen met Sytske Kan, leerkracht van kleutergroep De Uilen van OBS Het slingertouw in Heerenveen.
Op facebook of op mijn website heeft zij gelezen over de tekenwedstrijd die Annette Fienieg en ik hebben uitgeschreven rond Bij ons in de straat, ons jongste prentenboek:
Wie woont er op nummer 12? Dat moet jij verzinnen en er een tekening bij maken, van het huis en wie er woont.
Juf Sytske is aan de slag gegaan met haar twintig kleuters, twee dagen lang, en heeft mij namens haar kinderen het volgende mailtje gestuurd. Lees mee en je begrijpt: mijn Kinderboekenweek kan niet meer stuk: 

Hallo meneer Koos Meinderts, Juf Sytske heeft ons het boek Bij ons in de straat voorgelezen. Ook heeft ze ons gevraagd: Wie woont er op nummer 12?
Nou ja, dat zouden wij wel willen zijn. En dat hebben we gedaan. We hebben met de hele groep er 2 dagen aan gewerkt en nu is de Uilen-boom klaar. We kleurden allemaal een vogelhuisje en juf plakte onze fotootjes erin.
Denna en Vinci verfden de boom en juf heeft hem aan de muur gehangen met ons gedichtje erbij. Maar nu kunnen we nooit de hele boom in Utrecht krijgen. Mogen we de foto ervan naar jullie mailen?
Want:

Op nummer 12

Woont de familie Uil
Met heel erg veel plezier
Overdag gaan ze naar ’t Slingertouw
De Uilen: één van 6, tien van 5 en negen van 4
Samen spelen ze de hele dag
Totdat ieder weer naar huis toe mag.

We hebben heel veel plezier met het boek en we gaan er nog een hele week over werken. We maken van ons eigen huis (een kopie van een foto van ons huis), een droomhuis. We hebben de wereld al geverfd, we hebben al een voorstelling gezien en dinsdag komt er een mevrouw van de bibliotheek.
Bedankt voor het schrijven én van het mooie boek. En de groeten aan uw vrouw voor de tekeningen.

Namens alle kleuters van De Uilen
OBS Het Slingertouw
Juf Sytske Kan