Kinderboekenweek 2012: pas op de plaats

oktober 2012
In voorgaande jaren was ik nog voor de zomervakantie al volgeboekt voor de Kinderboekenweek. Zo niet dit jaar.  De uitnodigingen kwamen laat op gang en het waren er ook niet zoveel als anders, zeven om precies te zijn. Le crise est arrivé?
Er zijn minder bibliotheken die minder geld te besteden hebben en het aantal schrijvers van kinderboeken neemt nog altijd toe. Meer varkens die het met minder voer moeten doen: de spoeling is dun.
Dan zijn er nog scholen die je rechtstreeks benaderen voor een lezing en dan schrikken van het tarief dat Schrijvers School en Samenleving hanteert.
‘Kunnen we niet zelf een prijsje afspreken?’
Nee dus, wat het is altijd een prijsje en nooit de hoofdprijs. Schrijvers die dat wel doen, zou ik willen aanspreken als een strenge schoolmeester: ‘Jullie verpesten het voor de hele groep.’ Maar zo is het wel, een school die schrijver X voor vijftig euro en een bloemetje heeft weten te strikken, heeft bij de uitnodiging van schrijver Y een wapen in handen:
‘Wat? Vraagt u zoveel geld? Schrijver X deed het bijna voor niks.’
De Bijenkorf in Eindhoven kan er ook wat van. Een poosje geleden werd ik samen met Sjoerd Kuyper en Marije Tolman uitgenodigd om op zaterdag 13 oktober te signeren. Of wij daar oren naar hadden. Jazeker, wat schuift het? Wat dachten jullie van een reiskostenvergoeding en een cadeaubon, te besteden bij de Bijenkorf.
Pardon, hebben wij dat goed verstaan, zei u nou reiskostenvergoeding plus cadeaubon van de zaak?
Wij hadden het goed verstaan.
Ter verduidelijking en rechtvaardiging van deze beledigende fooi om twee uur in de Eindhovense Bijenkorf te gaan zitten signeren, werd er aan toegevoegd, dat ze bij het signeergebeuren promotie als insteek hadden.  Of we de Bijenkorf  dus eigenlijk niet heel dankbaar moesten zijn dat zij ons de gelegenheid gaven ons werk onder de aandacht van het ongetwijfeld kooplustig publiek te brengen.
Waar zagen ze ons voor aan?
Voor Drie Dwaze Dombo’s?
Otra vez, José!
En dus maak ik zaterdag 13 oktober, net als vandaag pas op de plaats. Vandaag heb ik er in ieder geval mooi herfstweer bij…
Naschrift:
Eigenlijk eindigt hier mijn verhaal en kan het de website op, maar ik heb eerst nog even gegoogled op De Bijenkorf Eindhoven.  Ik lees bij acties en evenementen, onder het kopje Kinderboekenweek dat er vervangers zijn gevonden voor Sjoerd, Marije en ik. 
Zes collega-schrijvers/illustratoren komen er a.s. zaterdag opdraven in Eindhoven. Ben benieuwd wat De Bijenkorf hen in het vooruitzicht heeft gesteld. Ik zou er niet van op kijken als zij na afloop van de signeersessie met de pet rond gaan. A penny for a leper.