Vertewee

augustus 2012
Meestal gaat het zo: Ik schrijf een tekst en daarna komen de illustraties, meestal van Annette Fienieg.
Bij Het regent zonlicht is Annette begonnen. Zij maakte tekeningen, ik schreef er naderhand teksten bij. Niet alle tekeningen zijn in het boek gekomen. Soms schoot mij niets te binnen en soms schreef ik een tekst die niet kleurde bij de overige teksten. Vertewee bijvoorbeeld, een tekst die ik maakte bij een Caspar David Friedrichachtige tekening: Een vrouw op een eiland die in een maanverlichte nacht uitstaart over de zee.
Dit is de tekst die niet in het boek kwam:

Vertewee

Ze voelt zich opgesloten,
onrustig en benauwd.
Ze  moet eruit, naar buiten
ze huivert, het is koud.

Ze staat bij het water,
wat is de wereld groot.
Als zij nog langer hier blijft
wordt het nog haar dood.

Kon ze maar op water lopen,
had ze maar vleugels op haar rug
dan vluchtte ze  de nacht in
en kwam ze nooit meer terug.