Wind tegen , wind mee

juni 2012
Er zal de komende week heel wat tranenthee worden geschonken in Nederland. Groep acht neemt afscheid van de basisschool. Meestal gebeurt dat groots & meeslepend met de opvoering van de eindmusical voor ouders en grootouders tussen de klimrekken van een met landbouwplastic verduisterd gymlokaal.
Hoe krakkemikkig het stuk ook is, hoe stuntelig er ook wordt gespeeld, als al die jochies en uit de krachten gegroeide meiden schouder aan schouder het eindlied inzetten, houdt zelfs een baksteen het niet droog en wordt er ongegeneerd en hartstochtelijk gejankt.
Harrie Jekkers en ik schreven lang geleden alweer voor Kinderen voor Kinderen een lied over het naderend afscheid van de basisschool: Wind tegen, wind mee. Muziek: Ton Scherpenzeel. Het lied, waarvan hieronder de slotregels, staat ook op de gelijknamige cd met kinderliedjes in de verzamelbox Harrie Jekkers, tot zover

Raar maar volgend jaar
Zijn we niet meer bij elkaar
Want na groep acht is er  geen groep negen.
Dan heeft de een misschien wind tegen
En een ander weer wind mee.
Maar volgend jaar is volgend jaar
Voorlopig zijn we nu nog bij elkaar.
Fietsen naar school tas achterop
En wij van groep acht wij rijden voorop
Met de wind van opzij wind tegen wind mee!