Het verhaal achter... aflevering 17: Kuik en Vark en de verdronken maan

mei 2013

Bert en Ernie, Kikker en Pad,  Koot en Bie. Duo’s zijn al zo oud als Adam en Eva. Nu ja niet overdrijven, als De Dikke en de Dunne en of ze nu uit de periode van de stomme film stammen of uit de moderne jeugdliteratuur, de rolverdeling ligt vast. De ene is de slimme en de andere de naïeve, waarbij de laatste vaak aan het langste eind trekt, geheel volgens bijbels concept: De laatsten zullen de eersten zijn.
Bij Kuik en Vark, mijn eigen kinderboekenduo is dat niet anders. Kuik is de uitgenaste vriend van de ietwat onnozele Vark.
Elf verhalen staan er in het boek met illustraties in zwart-wit van natuurlijk Annette Fienieg. Als ik de vader van Kuik en Vark ben, dan is Annette hun moeder.
Nog voor ik een letter over het tweetal had geschreven had Annette hun portretten al getekend. Zij keken mij tijdens het schrijven vanuit hun  lijstje verwachtingsvol aan, benieuwd welke avonturen ze zouden gaan beleven.
Annette’s illustraties zijn niet onopgemerkt gebleven. Op 12 november 1996 werd haar in galerie De Zaaijer in Amsterdam de Buhrmann-Ubbensprijs uitgereikt, de hoofdprijs in de categorie boek van de Nederlandse Vereniging van Illustratoren. Ter gelegenheid van die prijs heeft Boomerang van de omslag van het boek een gratis kaart uitgebracht in een oplage van 100.000 exemplaren.

Kuik en Vark en de verdronken maan was ook de titel van de voorstelling van theater Van Wanten, een toneelstuk voor kinderen vanaf 4 jaar, dat op 27 mei 1995, ruim voor het verschijnen van het boek, in Utrecht in het Academietheater in première ging.
Ik schreef de voorstelling op verzoek van Carla Oonk, de actrice die de rol van Vark op zich na. Kim Coppes speelde Kuik, later vervangen door Ilse Oomen. De voorstelling sloeg aan, waarna ik nog een voorstelling voor Van Wanten schreef: Kuik en Vark en de Monkelglop, grotendeels gebaseerd op het verhaal Echte Helden.
De Vlaamse theatergroep Anna’s Steen maakte in 2000 op basis van mijn Kuik en Varkverhalen de voorstelling Van Jos en Peer, gespeeld door Eric van Thillo en Guy Sonnen.
‘Dit is Jos en dat is Peer. Ze leven al heel hun leven samen en zijn nog nooit buiten geweest,’ zo begon de voorstelling over ‘afscheid nemen en vergeten raken, over hun leven samen dat tegelijkertijd eenvoudig is en ingewikkeld.’

In 2005 heeft Leopold alle verhalen van Kuik en Vark gebundeld in Het grote boek van Kuik en Vark, inclusief Vark mag niet dood, het verhaal dat ik schreef voor Varkentjes, een bundel dierenverhalen, uitgegeven door Prometheus in 1999 en waarvan de opbrengst bestemd was voor de Stichting Varkens in Nood.  
Helaas is het grote boek niet meer te koop. Uitverkocht en vooralsnog wordt het niet herdrukt.  Het is niet anders.

 

Kuik en Vark en de verdronken maan, Ploegsma 1995
Dit was aflevering 17 in de serie: Het verhaal achter…
Volgende aflevering: De harmonie van Zevensloten