Het verhaal achter... aflevering 11: Is hier de Himalaya?

maart 2013
Annette Fienieg en ik zijn een maatschap, opgericht 1 januari 1993. In artikel 3 staat het doel omschreven: … het schrijven en illustreren van boeken en andere publicaties, het schrijven van teksten voor liedjes en theaterproducties alsmede het verzorgen van lezingen.’
Eerder had ik met Harrie Jekkers ook een maatschap die we in alle bescheidenheid De Briljant hadden genoemd. Onze eerste daad was het ontwerpen van briefpapier met als briefhoofd: Maatschap Briljant, voor al uw juweeltjes.
Alle geld dat we verdienden met  schrijven en optreden deden we in één pot, van waaruit we onszelf maandelijks het wettelijk minimumloon betaalden, regelmatig aangevuld met een bonus. Toen we allebei zelf onze eigen broek meer dan op konden houden, verviel de noodzaak onze inkomsten nog langer te delen en hieven we de maatschap op.
Harrie ging verder als BV onder de naam Het Gelijk van de Goudvis en ik samen met Annette als maatschap Duntulm, genoemd naar een Schots dorpje op het eiland Skye. Daar in een van de drie gele vakantiehuisjes op steenworp afstand van de ruïnes van Duntulm Castle lukte alles.
Twee maanden verbleven we er, Annette en ik en onze zoon Thijs. De eerste maand was Harrrie er ook en werkten we aan zijn nieuwe show, Het gelijk van de koffietent. Eén van de eerste liedjes die we er schreven was Terug bij af dat bekroond zou worden met de eerste Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied.
Annette had ook werk meegenomen. We waren net verhuisd van een prachtig pand nabij het Wilhelminapark naar een – pardonnez le mot - maisonnette  in Lunetten, een nieuwbouwwijk, een doolhof  met straatnamen als Vlieland, Hondsrug en Jura. 
Regelmatig werd ons door hopeloos verdwaalde mensen de weg gevraagd: ‘Weet u misschien waar ik de Appenijnen kan vinden?’
Annette zag er een prentenboek in, over een meisje dat op zoek gaat naar de Himalaya, die haar opa in zijn jonge jaren heeft bedwongen en waarmee hij beroemd is geworden. Dat wil Anna ook.
Voor vertrek naar Schotland schreef ik een tekst waarmee zij in Duntulm aan de slag ging. Terug in Nederland leverde ze haar illustraties in en Ploegsma zag dat het goed was en nam het boek op in de serie Het balletje rolt.
In 1991 kwam het uit, onder de titel Is hier de Himalaya?, ons eerste prentenboek dat meteen op televisie kwam, op de BRT, in het programma Draaimolen. Datum van uitzending 7 december 1993.
Helaas kreeg het boek in de pers weinig aandachtig, maar gelukkig waren de weinige recensies wel positief. De bibliotheekrecensie van Th. Herman, goed voor een bestelling van 855 exemplaren:

‘Een mooi open eind van een leuk en spannend prentenboek, De waterverf schilderingen in allerlei groottes sluiten goed aan bij de vrij lange tekst. De platen zijn net niet helemaal realistisch en helder en vrolijk ingekleurd. De poes die Anna volgt, zelfs op de toren, vormt een grappig detail.’

In 1996 gaat het boek de ramsj in, er zijn dan ruim 3700 exemplaren verkocht. Niet slecht voor een eerste prentenboek.

Is hier de Himalaya? Ploegsma 1991
Dit was aflevering 11 in de serie Het verhaal achter…
Volgende aflevering: De kinderverslinder