Het verhaal achter... aflevering 16 De snoepwinkel van Zevens;loten

mei 2013

De snoepwinkel van Zevensloten heb ik geschreven in opdracht van het IKV in Utrecht, Instituut van Kunstzinnige Vorming, voor het project Help de schrijver, een project waaraan ruim vierhonderd kinderen van Utrechtse basisscholen hebben meegedaan. De klassen die deelnamen aan het project, bedacht en ontwikkeld door Victor Fredrik, kregen om de zoveel tijd een hoofdstuk van het boek opgestuurd met  een brief waarin de kinderen gevraagd werd mee te denken, te schrijven of te tekenen aan het (verdere verloop) van verhaal. De mooiste bijdragen kregen een plaatsje in het boek.

Het was niet het eerste boek dat op deze manier is ontstaan. Eerder schreef uitgever en kinderboekenschrijver Henk Figee op deze manier De schoenen van de zee (Leopold, 1994). Hij zou ook het tweede boek voor Help de schrijver hebben geschreven, als niet de dood tussenbeide was gekomen. Henk werd getroffen door een zware herseninfarct waaraan hij na een paar dagen is overleden.
Ik kende Henk van een toneelschrijfklasje van kinderboekenauteurs. Net als ik woonde hij in Utrecht en we dronken zo nu en dan eens een pilsje in de kroeg. We konden het goed met elkaar vinden, waren beiden fan van de Ierse schrijver Roddy Doyle, en dreigden vrienden te worden. Tot het noodlot toesloeg.
Het leven ging door, het project Help de schrijver ook en Victor Frederik vond in mij een vervanger voor Henk. Reden waarom ik De snoepwinkel van Zevensloten aan Henk Figee heb opgedragen.

De eerste druk, met illustraties van Annette Fienieg, verscheen in 1995 en werd het jaar erop herdrukt. Een jaar later kwam het boek uit als pocket in de serie junior lijster bij Wolters-Noordhoff, die het presteerde mijn naam op de titelpagina verkeerd te spellen: Koos Meindert.
Het verhaal laat zich eenvoudig samenvatten: Peer en Pien Batist maken hun snoep volgens een eeuwenoud geheim familierecept. JPM Flik, directeur van de grootste snoepfabriek van het land wil het recept hebben, goedschiks of kwaadschiks. En zoals het hoort in dit soort kinderboeken loopt het verhaal na een hoop spannende verwikkelingen goed af.
Het boek haalde het jeugdjournaal en een aflevering van Bassie en Adriaan, niet omdat het zo’n goed boek was, maar omdat er zoveel kinderen aan hadden meegeschreven. De schrijvende pers liet het een beetje afweten op het Algemeen Dagblad (‘meester van woordspelingen en denkkronkels’, november 1995), het Westfries Weekblad (‘heerlijke vertellingen van een schrijver wiens verbeeldingskracht ongegrensd lijkt’, december 1995) en Trouw na (‘een ouderwets en dolkomisch verhaal’, januari 1996).

Het niet bestaande plaatsje Zevensloten lijkt in de verte op Loosduinen, waar ik ben opgegroeid. Oudere Loosduiners zullen vertrouwde familienamen aantreffen, zoals de tuinders Vreugdehil en Hartman, boekhandelaar Kroon en tandarts Sybrandy.
Peer en Pien hebben dezelfde achternaam als die van mijn moeder (Batist) en de slechterik in het verhaal, de snoepfabrikant, heb ik dezelfde initialen als mijzelf gegeven: J.P.M. Voluit Jacobus, Petrus, Maria. Inderdaad katholiek.

In 1998 verschijnt het boek in Duitsland, bij Bertelsmann, in een vertaling van Siegfried Mrozek. Titel: Der Leckerladen von Siebenwasser. Barbara Nascimbini maakte de omslagillustratie. De binnentekeningen waren dezelfde als die in de Nederlandse editie, van Annette Fienieg dus.
Twee jaar later bracht Bertelsman het boek als pocket uit in de serie Omnibus (Band 20718), nu met een omslagillustratie van Eva Muggenthaler. 

Op 23 februari 2007 gaat bij jeugdtheater Hofplein De snoepwinkel van Zevensloten in première, de musical, met als gastacteur Martin van Waardenburg in de rol van JPM Flik. Hij zegde zijn medewerking toe op voorwaarde dat zijn dochter Floor zijn vrouw Nora mocht spelen.
Net als voor De club van lelijke kinderen schreef ik het script en maakte ik samen met Harrie Jekkers de liedteksten.
De musical wordt nadien nog door diverse theatergroepen opgevoerd. In 2008 door ASK-Apeldoorn en theatergroep Kleine Kees in Huissen, in 2009 door jeugdtheater Hofplein, afdeling Roosendaal, in 2011 door theatergroep Naat Piek in Uden, in 2012 door jeugdtheaterHofplein, afdeling Goeree Overflakkee en dit jaar nog door theatergroep Snipperbende uit Zevenbergen.
Bij het in première gaan van de musical was het boek niet meer leverbaar. Ik zat net tussen twee uitgeverijen in en besloot toen het boek in eigen beheer uit te geven. Annette maakte een nieuw omslag en nieuwe binnentekeningen. De uitgeverij kreeg de naam Duntulm, dezelfde naam als de maatschap die ik deel met Annette.
Vorig jaar was het boek uitverkocht en omdat onze uitgeverij alle titels in druk wil houden hebben we een bescheiden herdruk in gang gezet. De vierde.

De snoepwinkel van Zevensloten, Ploegsma 1995, herziene heruitgave Duntulm 2007
Dit was aflevering 16 in de serie: Het verhaal achter… Volgende aflevering Kuik en Vark en de verdronken maan