Het verhaal achter... aflevering 19: Lappiedot ziet alles

juni 2013

De eerste zin moet goed zijn. Alsof je daarmee de motor start waardoor het verhaal gaat lopen. Ik kan daar heel lang over doen, over zo’n eerste zin.
Bij Lappiedot ziet alles (Leopold 1997), een bundeling korte verhalen uit het leven van pleegkind Lisa en haar knuffel, heeft het heel lang geduurd voor ik de verhalen aan de praat kreeg. Ik wist ongeveer wat ik ging schrijven, maar de eerste zin wilde maar niet komen, tot ik mijn zoontje ging ophalen dat bij een vriendje had gespeeld.
Toen ik mijn fiets neerzette bij het huis van het vriendje zag ik in de vensterbank een knuffel liggen met maar één oog.
Hebbes! Daar lag mijn eerste zin, voor het oprapen: ‘Ik heb maar één oog, maar ik zie alles.’
Ik kon gaan schrijven. Die ene beginzin leverde elf korte verhalen op, geschreven in opdracht van de stichting Mobiel, als onderdeel van Mijn Levensboek waarin pleegkinderen samen met hun pleegouders verslag kunnen doen van hun vaak ingewikkelde levensgeschiedenis.
Later heb ik de verhalen gewijzigd en aangevuld en als boek uitgebracht bij Leopold. De naam Lappiedot verwijst naar een van de poezen van illustrator Annette Fienieg, een lapjeskat die op een dag kwam aanlopen bij haar tante Leni die haar cadeau deed aan Annette en haar zusje Karin. De poes moest een naam en Annette doopte hem Lappiedot Lena Peos Vondeling.

Lappiedot ziet alles, mijn tweede boek over een pleegkind, kreeg maar een enkele recensie: in  de Leeuwarder Courant, de Trouw en De Libelle.
De nietszeggende bespreking van de bibliotheekdienst (‘Leuk voorleesboek, met name voor kinderen (vanaf 5 a 6 jaar), in pleeggezinnen.’) leverde een bestelling op van 705 exemplaren. In totaal zouden er 1800 boeken worden verkocht, althans van deze editie. Uitgeverij Zwijsen bracht het boek uit in pocketvorm, eerst in de serie Leesleeuw, als boekje 1, groep 5, schooljaar 2000-2001 en in schooljaar 2002-2003 nog eens in de serie Boekbeesten. Daar kon ik alleen maar blij mee zijn, Lappiedot is niet onopgemerkt gebleven.

Lappiedot ziet alles, Leopold 1997
Dit was aflevering 19 in de serie: Het verhaal achter…
Volgende aflevering De Rat van Weinig Woorden