Het verhaal achter... aflevering 23: Sprekend de koningin

In het nawoord bij Sprekend de koningin, een verhaal over Meef, een bijstandsmoeder die als twee druppels water op de koningin lijkt en daar als nepmajesteit munt uit slaat, schrijf ik dat ik krantenberichten spaar om ideeën op te doen voor verhalen.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dergelijke krantenartikelen zelden leiden tot een verhaal, met uitzondering van het boek waaraan ik momenteel schrijf, de confrontatie van een meisje aan het begin van haar (volwassen) leven met een vrouw aan het eind ervan, een gegeven ontleend aan een berichtje in de krant van lang geleden.
Bij Sprekend de koningin was er eerst mijn verhaal en daarna pas het krantenbericht:

‘Voor dit boek had ik geen krant nodig. Hoe ik dan wel op het idee ben gekomen? Als sla je me dood. (…) Toen het boek bijna af was, las ik op een ochtend in de krant dat de hoofdpersoon van mijn boek echt bestond. Meef stond in de krant! Het woord was vlees geworden (…)’

Volgt een kopietje van een berichtje in de Volkskrant van 2 augustus 1998: STER weigert reclamespot met nep-Beatrix.

Sprekend de koningin verscheen bij uitgeverij Zwijsen, in de serie wachtwoord, thema humor. Er staan geen illustraties in het boek, de serie is bedoeld voor oudere kinderen en die vinden tekeningen bij een verhaal kinderachtig, althans dat was de gedachte achter de serie: stevige verhalen voor kinderen uit de bovenbouw.
Op het omslag staat wel een illustratie, gemaakt door Annette Fienieg, van twee identieke koninginnen met handtasje en eikenhouten kapsel. Tussen hen in staat Kik, de zoon van de nepkoningin.
De koninginnen heeft Annette op triplex nagetekend en uitgezaagd voor de etalage van de Utrechtse kinderboekhandel, ter gelegenheid van Koninginnedag 1999. Beatrix deed in dat jaar Utrecht aan en de gemeente had de Utrechtse winkeliers gevraagd langs de route die de koningin zou lopen hun etalage feestelijk in te richten.  Misschien heeft de koningin de etalage gezien, ze is jammer genoeg niet ervoor blijven staan, het zou een mooi plaatje hebben opgeleverd: Wil de echte koningin opstaan.

Het boek werd goed verkocht (vijfduizend exemplaren) kreeg mooie recensies en twee keer een nieuw leven. In 2004 werd het verhaal opgenomen in Vakantiekanjer 9+ , een bundeling van drie eerder verschenen Zwijsenboeken, waarin behalve mijn boek ook Geheime Berichten van Joke de Jonge werd opgenomen en Het is de bassist! van Robbert Jan Zwiers.
In 2011 kwam het boek opnieuw uit, nu in de serie Taptoe, Mysterieuze kinderboeken, een reeks van acht kinderboeken van o.a Lydia Rood, Paul van Loon en Bies van Ede, een boekenactie in samenwerking met supermarktketen Emté. Bij een x-bedrag aan boodschappen kreeg de klant een zegeltje waarmee je de boeken bij elkaar kon sparen.

Sprekend de koningin hoort op het stapeltje pretentieloze boeken thuis, heerlijk om te schrijven en hopelijk ook heerlijk om te lezen.  Ook mijn boeken over Zevensloten horen op dat stapeltje thuis. Niet voor niets speelt de ontknoping van het boek zich af in Zevensloten, tijdens het jaarlijkse fruitcorso waarop de nepkoningin ontmaskerd wordt en bekogeld met rotte tomaten. Dat laatste heb ik dan weer wel uit de krant, het verwijst naar La Tomatina, een jaarlijks terugkerend tomatengevecht in Spaans dorpje a la Zevensloten, waarover ik ooit eens had gelezen en dat me nu goed van pas kwam.

Sprekend de koningin is mijn enige Zwijsenboek dat de grens is overgestoken. In 2000 verscheen bij uitgeverij Patmos in Düsseldorf Koningin für einen Tag, in een vertaling van Andrea Kluitmann.

 

Sprekend de koningin, Zwijsen 1998
Dit was aflevering 23 van de serie Het verhaal achter…
Volgende aflevering: Meneer Hoedjes vangt een vis