Het verhaal achter... aflevering 32: Verdriet is drie sokken

oktober 2013
Toen de CPNB in november 2008 bekend maakte dat poëzie het thema van de eerstvolgende Kinderboekenweek zou worden, vond ik dat een mooie aanleiding mijn gedichten te bundelen.
Ik maakte een document aan en begon onder de titel Mooie woorden met het verzamelen van gedichten die ik in de loop der jaren had geschreven, in tijdschriften en verzamelbundels, maar ook voor een aantal deeltjes in de serie Leesleeuw van Zwijsen.
Ik rubriceerde mijn verzamelde gedichten vervolgens in vijf afdelingen: taal, liefde, dood, nacht en nonsens, bepaalde welke gedichten ik wel en welke ik niet wilde opnemen en gaf ze te lezen aan mijn Geleerde Broer Aad. Miste hij nog iets?
Nee, hij miste niets, hij was het eens met mijn keuze en indeling, maar raadde mij aan een aantal zwakke gedichten te vervangen voor nieuw te schrijven verzen.
Het erge aan mijn broer is dat hij (bijna )altijd gelijk heeft en dus sneuvelde bijvoorbeeld dit gedicht:

Zeeland

Eerst was er de zee.
Toen pas kwam het land
met de duinen en het strand.
Het land schreef in een brief:
‘Zee, ik vind je heb je lief.
Wil je met me trouwen?’

Aan de hand van de kritiek van mijn broer stelde ik een nieuwe keuze samen, schrapte de afdeling nonsense, voegde wat nieuwe gedichten toe, veranderde de titel van Mooie woorden in Geluk is van glas en stuurde het resultaat naar Lemniscaat die liet weten de bundel graag te willen uitgeven.
Ook het plan om Thijs Borsten te vragen een aantal gedichten op muziek te zetten en een cd aan het boek toe te voegen, viel in goede aarde.
Als titel gaf Lemniscaat echter de voorkeur aan Verdriet is drie sokken. Dat een van mijn Leesleeuwtjes ook die titel had, was geen bezwaar. Annette kon gaan tekenen en Thijs muziek maken en alvast gaan nadenken wie hij de liedjes wilde laten zingen.
Thijs wilde heel graag een mannen- en een vrouwenstem. De zanger was snel gevonden, dat werd Harrie Jekkers. Als zangeres stelde Thijs Mathilde Santing of Fay Lovsky voor, de laatste is het geworden.

In september 2008 werd het boek op Manuscripta gepresenteerd en mede dankzij het thema van de Kinderboekenweek deed de bundel het goed, ook al omdat de CPNB Verdriet is drie sokken had geselecteerd als kerntitel. Het leverde meteen een tweede druk op. Inmiddels zijn er ruim zesduizend exemplaren verkocht. Niet slecht voor een dichtbundel.

Verdriet is drie sokken kreeg mooie recensies, op die in de Volkskrant na (‘Teleurstellende bundel vol zwijmelrijm.’). ‘Meinderts (…) excelleert als altijd in melancholieke gedichten. (…) Het mooist zijn het lied-achtige Wit was de maan (…) en de bewerking van een Jiddisch volksliedje over een moeder die haar zoon niet laat gaan.’  (NRC, 28 augustus 2008).
‘Er valt in deze bundel heel wat te genieten, zoals bij het tere gedichtje In spring (…). Het boek heeft het fraaie uiterlijk gekregen van Annette Fienieg.’ (Friesch Dagblad, oktober 2008)
‘Even noemenswaardig is de voortreffelijke cd (…) met verrassend knappe arrangementen van Thijs Borsten.’ (De Groene Amsterdammer, 3 oktober 2008)

De gedichten in Verdriet is drie sokken zijn niet onopgemerkt gebleven. Regelmatig krijg ik het verzoek om een gedicht te mogen opnemen in een verzamelbundel. Zo vroeg uitgeverij Plint Ik schrijf ze op op poster te mogen uitbrengen en vroegen Hans en Monique Hagen onlangs nog toestemming Herfst en Mooie woorden op te nemen in de door hen samengestelde poëziebundel Ik zoek een woord.
Het gedicht In spring, een welkomstliedje voor een pasgeboren kind, heeft inmiddels al op drie geboortekaartjes gestaan en de eerste strofe van Een boot door de nacht is gebruikt voor de letterpaaltjes in de taalspeeltuin in Spangen.
Het lied Binnenstebuitenspelen, genomineerd voor de WillemWilminkprijs voor het beste kinderlied 2010,  is opgenomen op de cd Op elke steiger klinkt een lied en het titelgedicht heeft een aantal mensen geïnspireerd om een filmpje te maken waaronder een versie in gebarentaal.

Verdriet is drie sokken, boek en cd, Lemniscaat 2008
Dit was aflevering 32 van de serie Het verhaal achter…
Volgende aflevering: De man in de wolken