Kinderboekenweek 2013: Een kort dagje

oktober 2013
In afwachting van mijn bezoek aan CBS De Rank in Meerkerk twittert meester Klaas Joost: Ma. 7 okt. Psalm 30:3 en Lied 285:1. Schrijver Koos Meinderts komt om de Kinderboekenweek te promoten. Koos schrijft o.a voor Harry Jekkers.
Een uur later zing ik voor een groep van tachtig leerlingen:

Leve het nijlpaard, wat een schitterend dier
Dik lui en lelijk ligt het in de rivier
Je hoort het nooit klagen, het nijlpaard heeft stijl
Het ligt alle dagen met zijn kont in de Nijl.

Dat is andere koek dan psalm 30 vers 3

Geeft lof den Heer, die eeuwig leeft
Zijn vlekkeloze heiligheid

of lied 285 vers 1:

Geef vrede, Heer, geef vrede,
de wereld wil slechts strijd.
Al wordt het recht beleden,
de sterkste wint het pleit.
Het onrecht heerst op aarde,
de leugen triomfeert,
ontluistert elke waarde,
o red ons sterke Heer.

Een bijna lege bus 81 brengt me van Utrecht naar Meerkerk. In Kanaleneiland- Zuid valt mijn oog op een reclamebord: Baby-dump. Goeie naam voor een kinderdagverblijf. Ik noteer de naam in mijn opschrijfboekje. Je weet maar nooit.
De chauffeur kan nog steeds genieten van de busrit, zeker nu het zulk prachtig nazomerweer is: ‘In het voorjaar dacht ik nog, dat wordt niks dit jaar, het kwam maar niet op gang, maar uiteindelijk hebben we niks te klagen gehad. Mooi hoe snel de natuur zich herstelt. Het is een wonderlijk iets.’
Als we De Lek overrijden, roept hij bewonderend naar achteren: ‘Moet je zien hoe het er bij ligt, glad als een spiegel.’
Ik moet denken aan De Lek van Jan Boerstoel, een hartverscheurend lied dat hij schreef voor Kinderen voor
Kinderen
, toen de teksten nog ergens over mochten gaan en op kwaliteit werden getoetst. 

Precies op tijd kom ik aan op De Rank. Ik ben gevraagd twee keer een half uur te vertellen en voor te lezen. Eigenlijk te kort, maar gezien de grootte van de groepen, zo’n 70 kinderen bijeengepakt in één klaslokaal, ook weer niet.
Voor de kinderen van de groep 3, 4 en 5 lees ik voor uit Meneer Hoedjes vangt een vis. De kinderen van de bovenbouw krijgen De vuurtoren te horen. Geen gemakkelijk verhaal, vindt na afloop ook een van de leerkrachten van De Rank: ‘Kinderen ontbreekt het aan levenswijsheid om het verhaal - een mooi verhaal, begrijp me goed-  goed te begrijpen.’
Ik vind het niet zo erg als kinderen mijn verhaal niet helemaal begrijpen, of anders begrijpen dan volwassenen doen. Ik raad de leerkracht aan de kinderen het verhaal nog eens te laten horen en wijs hem op het filmpje dat Thijs Borsten van De Vuurtoren heeft gemaakt en op YouTube heeft gezet.
Een uurtje later sta ik op de bus terug te wachten. Na de drukke dag gisteren in Rotterdam, heb ik geen bezwaar tegen een kort dagje. Rond twaalf uur ben ik weer thuis en haal ik Annette over om in de stad een terrasje te pikken.  Proost, op de Kinderboekenweek!