Het jaar 2014

december 2014
Op een paar dagen na is het jaar gesnoten en kan 2014 worden opgeborgen in een doos en bijgezet in het Museum van de Verleden Tijd.
Maar welk etiket past op de doos? Het Jaar van de Gouden Boekjes? Het Jaar van de Eetlezing? Kan allebei. Maar 2014 was voor mij ook Het Jaar van mijn Jongerenroman. Wat er ook op het etiket komt, 2014 was in ieder geval een oogstjaar.
Vijf nieuwe titels zijn er uitgekomen, een herdruk en een vertaling. En dan laat ik de twee prentenboeken die ik vanuit het Engels heb vertaald nog buiten beschouwing. 

Liedjesalmanak
In maart verscheen bij Rubinstein De liedjesalmanak, lente & zomer, de opvolger van de herfst & wintereditie, waarmee de vier seizoenen in 48 liedjes en twaalf maandversjes zijn gecoverd. 
Inmiddels zijn illustrator Annette Fienieg, componist Thijs Borsten en ik bezig nummers te verzamelen voor De liedjesatlas, kinderliedjes van over de hele wereld.
De liedjesalmanak, herfst & winter was een van de kerntitels van de Kinderboekenweek en ging in september in herdruk.

Jongerenroman
Eind mei lag Lang zal ze leven in de winkel, mijn eerste jongerenroman, een uitgave van De Fontein. Het boek kreeg kritiek in Trouw en op JaapLeest maar werd bejubeld in Tubantia en door Edward van de  Vendel:  'Eén van de beste boeken van dit jaar (...)' 
De rechten zijn verkocht aan de Oostenrijkse uitgeverij Jungbrunnen. De Duitstalige editie zal naar verwachting voorjaar 2016 verschijnen. 
Aan een tweede jongerenroman (voorlopige titel Naakt door een weiland rennen) wordt gewerkt. Zomer 2015 hoop ik het verhaal afgerond te hebben, zodat het in het komend najaar in de winkel ligt.

Bij ons in…
In augustus kwam het derde en (waarschijnlijk) laatste deel uit van de serie Bij ons in... Na de straat en het circus maakten Annette Fienieg en ik Bij ons in de familie.
Het prentenboek op rijm sloot naadloos aan bij Feest!, het thema van de Kinderboekenweek en werd op muzikale wijze gepresenteerd in De Doelen met medewerking van musici van Het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Gouden Boekjes
Twee Gouden Boekjes heb ik het afgelopen jaar geschreven, beiden geïllustreerd door Annette Fienieg: De koning gaat uit varen, (in samenwerking met Het Scheepvaart Museum) en Angelino en de drie koningen (in samenwerking met het Catharijne Convent Utrecht.
Angelino is een stapelverhaal gebaseerd op de figuren uit de Napolitaanse kerststal.

Kaas & Koos
In 2013 schreef ik bij illustraties van de Utrechtse illustrator Brigida het verhaal Kaas  & Koos maken vrienden. Brigida liet er een app van maken en afgelopen najaar bracht ze het verhaal uit in eigen beheer.

Vertalingen
Bij uitgeverij De Fontein verschenen in 2014 twee vertalingen van mijn hand: Trol en het Pietertje (Troll and the Oliver) van Adam Stower en De krijtjes staken (The day the crayons quit) van Oliver Jeffers en Drew Daywalt. 
Beide prentenboeken krijgen een vervolg. De Fontein heeft de Nederlandse rechten gekocht en ik ga ze weer vertalen. Van een van mijn eigen prentenboeken, Ballade van de Dood (co-auteur Harrie Jekkers, illustraties Piet Grobler), verscheen het afgelopen jaar bij de Zuid-Afrikaanse uitgeverij Protea een Engelse editie: The circle of life.
Bij Lemniscaat USA stond voor najaar 2014 de Amerikaanse editie van De vuurtoren gepland, maar die ging helaas niet door. De boekhandels durfden het niet aan een kinderboek op de markt te brengen waarin de ouders hun kind afstaan aan zijn oma om zelf naar zee te kunnen gaan.

Verhalen
Twee verhalen schreef ik in 2014. De fanfare van honger en dorst, voor de serie Schrijvers op kamers, voor het tijdschrift De Utrechtse Boekhouder, en voor een boek met Haagse verhalen schreef ik De liefdesbrief van de heer van Puffelen. Of en wanneer het boek verschijnt is nog onduidelijk. 

Liedjes
2014 was een mager liedjesjaar. Het beperkte zich tot het vertalen van dertien kinderliedjes voor De Liedjesatlas en het Pietvriendelijk maken van een aantal traditionele Sinterklaasliedjes voor Snelle Piet ging uit fietsen, een boekje met cd, uitgegeven door Gottmer.
In september werd in Enschede voor de derde keer de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied uitgereikt. De prijs ging naar Floortje Schoevaert voor haar lied Op de markt, muziek Henny Vrienten.
Omdat ik de vorige winnaar van de prijs was, had ik zitting in de jury die verder bestond uit Sjoerd Kuyper, Annemiek Wentzel, Martin van Dijk en Trudie Lucardie. 
Floortje Schoevaert zal worden gevraagd de plek in te nemen van Sjoerd Kuyper, ik blijf ook voor de volgende uitverkiezing van het beste kinderlied aan als jurylid.

Lezen
Zevendertig keer trok ik erop uit om mijn gedichten, verhalen en liedjes te laten horen. Meestal gebeurde dat op scholen en in bibliotheken, met name in Utrecht (elf bezoeken), Den Haag (zes bezoeken) en Rotterdam (vier bezoeken).
De uitnodigingen voor de Kinderboekenweek in oktober bleven lang uit, maar uiteindelijk ging ik op één dag na vanaf 1 oktober tot 13 oktober elke dag op stap. 
Een aantal lezingen week af van de traditionele school- en bibliotheekbezoeken. Op 10 mei las ik voor in de Ruïnekerk in Bergen, tijdens het 40-jarig jubileum van vriend en collegaschrijver Sjoerd Kuyper.
Met hem en met Ted van Lieshout las ik twee weken daarna voor in Amsterdam, in De Krakeling tijdens de voorstelling Kinderboekenschrijvers in concert. Onze liedjes werden gespeeld door een trio onder leiding van Thijs Borsten en gezongen door Lottie Helligman. Volgend jaar is er een reprise van het programma, ook weer in De Krakeling. 
Bijzonder was ook de lezing voor de vrijwilligers van De Voorleesexpress Den Haag, een organisatie waarvoor ik sinds mei dit jaar ambassadeur ben.

Eetlezingen
Annette Fienieg en ik waren het al langer van plan: een clubje collegaschrijvers verzamelen rond een goed gedekte tafel en die tussen de gangen door elkaar voorlezen uit of vertellen over Eigen Werk. Dit jaar is het ervan gekomen. Zondag 26 januari schoven Hans en Monique Hagen, Floortje Zwigtman, Anna Woltz en Marco Kunst aan. Er werd gegeten en gedronken en voorgelezen uit bestaand werk en werk in uitvoering. Een heerlijke eerste eetlezing die op vrijdag 12 september een vervolg kreeg, met als deelnemers Edward van de Vendel, Marjolijn Hof, Selma Noort en Simon van der Geest.
Begin januari houden we met alle eetlezers van 2014 een nieuwjaarsborrel en een derde eetlezing is in voorbereiding. Dit was het. Het jaar 2014 kan worden opgeborgen. Voor me staat een nieuwe lege doos waarop iemand (Alice van Alice in Wonderland?) heeft geschreven: vul mij!