Kinderboekenweek 2014: doedelzakspeler

oktober 2014
Bij ons in de familie ligt al een poosje in de winkel, maar vandaag wordt het boek officieel gepresenteerd. De presentatie vindt plaats in de foyer van De Doelen in Rotterdam, voorafgaand aan de familievoorstelling Feest, gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, naar een verhaal van Jacques Vriens.
Daniël Albering van kinderboekwinkel De Kleine Kapitein heeft Katinka Reinders, programmeur van De Doelen, op ons boek opmerkzaam gemaakt. Een hele poos geleden was dat, het boek moest nog worden gedrukt.
Annette en ik kwamen van Lemniscaat. Annette had op de uitgeverij de illustraties laten zien, er moest nog wat aan gebeuren, dus gingen ze mee terug naar huis. Voor we de trein in gingen, besloten we nog even bij De Kleine Kapitein langs te gaan. Daniel was nieuwsgierig naar de inhoud van de map die Annette met zich mee droeg. Ze liet hem de musicerende familieleden zien, van opa Klaas tot babybroertje Benjamin, en Daniel  zei meteen:  dit is het perfecte boek voor  een mini-voorstellinkje in De Doelen, op de slotdag van de Kinderboekenweek. Zal hij het eens voorstellen?

Vandaag is het dan zover. Hele hordes feestelijk versierde kinderen en hun ouders en grootouders stromen de foyer in. Ellen van Veenendaal van Lemniscaat deelt feesthoedjes uit en als iedereen zit, lezen Annette en ik om beurten voor uit ons boek.
Annette neemt de vrouwelijke familieleden voor haar rekening en ik de mannelijke. Op een beamer worden de illustraties vertoond. Een aantal leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt de musicerende familieleden: zo roert slagwerker Ronald Ent net als oma in het boek de trom, en laat trompettist André Heuvelman horen hoe de jazztrompet van tante Tia  klinkt.
Niet alle instrumenten uit het boek kunnen door de orkestleden  worden gespeeld. De harp van moeder en de fluit van nichtje Nora zijn geen probleem, die nemen resp. Charlotte Sprenkels en Désirée Woudenberg voor hun rekening. Maar waar haal je zo gauw een doedelzak vandaan en iemand die erop kan spelen?

Hoe ze het voor mekaar hebben gekregen weet ik niet, maar hij is er: een doedelzakspeler in vol ornaat. 

Aan het eind van de voorstelling staat het complete familieorkest op het podium en speelt het Lang zal ze leven voor Ouwe Opoe, de held van het verhaal, die haar honderdjarige verjaardag viert. 
Barbara Daniels van Lemniscaat  overhandigt ons het eerste exemplaar en van De Doelen krijgen we ieder een bos bloemen.
We kruipen achter de stand van De Kleine Kapitein om onze boeken te signeren.
We krijgen geen tijd om adem te halen, zo lang is de rij met kinderen. Annette neemt alle tijd om in elk boek behalve haar handtekening ook een tekeningetje te maken, in kleur. Uiteindelijk blijven van de enorme stapel maar zeven boeken onverkocht.
Ook weleens leuk om mee te maken.