Kinderboekenweek 2014: pioniers

oktober 2014
Het zou vandaag weleens de laatste zonnige herfstdag kunnen zijn. Annette en ik hebben op Den Haag Centraal een OV-fiets gehuurd. Het liefst rijden we door naar Kijkduin om daar met uitzicht op zee poffertjes te gaan eten, maar er moet worden voorgelezen en getekend, bij Dieuwke en Jan, eigenaars van kinderboekwinkel Alice in Wonderland.
Op de Herengracht stappen we af bij boekhandel Van Stockum, kijken of we in de etalage staan. En ja hoor, tussen Kolletje en Fabians Feest staat een exemplaar van Bij ons in de familie.
Naast ons staat een meisje blij op en neer te springen. Ze heeft haar favoriete boek gespot: Superjuffie komt in actie!, van Janneke Schotveld: ‘Die is zo leuk, ze kan dieren redden en ze hapt een krijtje naar binnen.’
Voor we doorfietsen naar Dieuwke en Jan doen we eerst boekhandel Paagman aan om tien exemplaren van De snoepwinkel van Zevensloten af te leveren, het enige boek dat ik in eigen beheer heb uitgegeven, in 2007, toen ik even zonder uitgever zat.
Harm de Jonge, schrijver van het kinderboekenweekgeschenk, is in da house. We zien kans hem tussen het signeren door snel even de hand te schudden en hem sterkte te wensen met de rest van de Kinderboekenweek. Hij heeft het dit jaar razend druk.

Alice in wonderland doen we elk jaar aan in de Kinderboekenweek. Mochten we volgend jaar weer komen dan worden we niet meer onthaald door Jan en Dieuwke. Ze stoppen ermee. Yvon van Oel en Stefan Wolters nemen met ingang van 1 januari 2015 de winkel over.
‘Wij zien dit als een geweldige kans en als een droom die uitkomt’, laten ze op de website van Alice in Wonderland weten.
De kinderboekwinkel in Den Haag behoort met die in Amsterdam en Utrecht tot de eerste generatie kinderboekwinkels. De pioniers van destijds zijn op leeftijd gekomen en doen een stapje terug en geven het stokje door aan een nieuwe generatie Jonge Honden. 
Lia Reedijk van de Utrechtse kinderboekwinkel en Rietje en Quillaume Nivard van de (twee) Amsterdamse kinderboekhandels gingen Jan en Dieuwke voor. Zij deden hun winkel over aan respectievelijk Dorothé Cras en De Wakkere Muis. Inderdaad, die van Geronimo Stilton. Als dat maar niet tot verschraling van het boekenaanbod leidt. We zullen zien.

Ondanks het mooie weer zijn er toch zo’n vijftien kinderen met ouders naar de boekwinkel gekomen. Voor ik ga voorlezen en Annette gaat tekenen treden Hugo en Matto op, twee rasechte Hagenezen die door Jan dan ook Jacobse en van Es worden genoemd. Ze spelen een aantal liedjes uit onze Liedjesalmanak, waarna ik voorlees uit De koning gaat uit varen.
De kinderen zijn klein en zitten op kleine stoeltjes. Ik besluit dan ook voor ze op de knieën te gaan, letterlijk dan, hoeven ze niet met hun hoofd in de nek naar me op te kijken.
Annette tekent Koning Leeuw  op flapover en ook het duo Dik en Dun, een giraf en een olifant. Hugo en Matteo zingen nog wat liedjes en ik sluit af met Leve het nijlpaard! , a capella gezongen. Het is tenslotte vandaag ook Werelddierendag.
De kinderen en de ouders hebben het leuk gevonden, dat merkten we tijdens ons optreden, de kinderen deden enthousiast mee, maar we merken het ook aan de boekverkoop achteraf. Elk kind gaat met één of soms zelfs twee of drie gesigneerde exemplaren de deur uit.
En dan is het terrassentijd. Met mijn broer Aad, schoonzus Muriël en de neefjes  Ary en Jonas strijken we neer bij Room op het Anna Paulownaplein.
Ary wil later ober worden, gaat achter me staan en vraagt met het uitgestreken smoelwerk van een professionele kelner:  ‘Heeft u een keus kunnen maken?’
Bier en bitterballen.
Wat een rotleven hebben we toch. Proost!