No pigs allowed

januari 2015
Dinsdag 13 januari stond er een opmerkelijk bericht in de Mail Online. Oxford University Press heeft zijn auteurs van schoolboeken verzocht niet te schrijven over varkens of varkensvlees. Ze zouden daarmee weleens moslims of Joden voor het hoofd kunnen stoten.
Moeten we nu echt denken dat Oxford University Press het ene moer interesseert of moslims of Joden aanstoot nemen aan varkensverhalen?
Ben je gek. Het scheelt ze omzet.

Educatieve uitgeverijen in Nederland zijn geen haar beter.  Die staan het niet toe dat hun auteurs zich ook maar enigszins kritisch uitlaten over het christelijk geloof. En ook bij hen is dat niet omdat ze zo begaan zijn met de gevoeligheden van de christelijke medemens. 
Welnee!  Het scheelt ze omzet.
Vrijheid van meningsuiting is mooi , maar het mag geen geld kosten.
O ja, volgende week ligt Koning Varken in de winkel, mijn nieuwe prentenboek over een koning die ernstig verslaafd is aan varkensvlees.