Schrijverslogboek 11: bijvoeglijk naamwoord

28 mei 2014
In een open brief in de Volkskrant roept Danielle Oprel de burgemeester van Gouda waar Sinterklaas dit jaar aankomt, op Pieten  te ontdoen van het bijvoeglijk naamwoord zwart. 
Of het gaat gebeuren?
Dit jaar nog niet, maar de geschiedenis zal  leren dat Piet zijn bijvoeglijk naamwoord gaat kwijtraken.
En omdat ik de geschiedenis graag een handje  help, zei ik meteen ja toen Thijs Borsten mij vroeg de teksten van zijn Sint-cd  van een paar jaar geleden  Pietvriendelijk te maken.
Op de cd, met oude en nieuwe Sinterklaasliedjes, is Piet niet langer zo zwart als roet en ook niet meer de knecht van Sinterklaas. En natuurlijk komt het  liedje dat Thijs en ik vorig jaar gemaakt hebben over een jongetje dat de Sint vraagt of hij Piet mag worden er ook op. Een fragmentje:

Wat u wel bedenken moet:
ik ben niet zo zwart als roet.
Heb geen ringen in mijn oren
en ben niet als Piet geboren.
Ik ben Henk en ik ben blond,
ik heb geen rooie lippenmond.
Schminken vind ik, is niet echt.
Ik hou van eerlijk en oprecht.
Dus als u mij wilt als Piet,
dan als mezelf en anders niet.

Daarvoor moest er wel een liedje sneuvelen. Dat wordt Sinterklaas wie kent hem niet, van Henk & Henk. Dat had die ene Henk, wel verdiend met zijn lullige optreden bij Pauw & Witteman in een discussie met Quincy Gario.
Mathilde Santing gaat de liedjes zingen.