Kinderboekenweek 2015: dwdd

oktober 2015
Dinsdag 13 oktober besteedde De Wereld Draait Door bij wijze van uitzondering aandacht aan kinderboeken.  Het was Kinderboekenweek en naar analogie van het vaste boekenpanel dat om de vier weken het Boek van de Maand kiest, besloot de redactie van DWDD een panel eenmalig ‘uit de grote stapel prentenboeken, spannende boeken, humoristische boeken  en informatieve boeken hét beste boek van 2015’ te laten kiezen. ‘Het boek dat we niet mogen missen, dat we moeten lezen.’
So far, so good. Maar  uit wie bestond het panel? Uit Anna (9), Vint (11), Imani (9) en Ruben (11). Vier kinderen.  Uiteraard, aldus Van Nieuwkerk. Niks te uiteraard. Het lijkt leuk, een panel van kinderen, en het levert een schattig plaatje op, maar het had uiteraard een panel moeten zijn van volwassenen, het zelfde boekenpanel dat Het Boek van de Maand kiest, of liever nog een panel bestaand uit verkopers van  kinderboekwinkels. Zij hebben vanuit hun vakgebied overzicht over ‘de grote stapel prentenboeken, spannende boeken, humoristische boeken en informatieve boeken’  die recent zijn verschenen. Zij kunnen tot een weloverwogen keuze komen. Kinderen niet. Zij lezen een beperkt aantal boeken, boeken voor hun leeftijd, boeken in hun interessesfeer en daarbuiten kijken ze niet.  Dat is niet erg, maar doe dan niet net als zij in staat zijn het beste boek van 2015 te kiezen. Neem ze serieus en laat het kiezen over aan kinderboekhandelaren, deskundige volwassenen.
Volgend jaar beter, DWDD. Beloofd?