Loosduinen en omstreken

januari 2016
Het went nooit. Elke keer als er een nieuw boek van mij in de winkel ligt ben ik benieuwd naar, maar vooral benauwd voor de reacties op mijn boek.
Met mijn jongste boek, De zee zien, was het niet anders. November vorig jaar kwam het uit, mijn werk zat er op, het woord was aan de lezer. En de lezer zag dat het goed was.
Ik kreeg mooie kritieken in de krant, van Bas Maliepaard in Trouw en van Marjon Kok in het Parool, en op diverse blogs, waaronder dat van Jaap Friso.
Maar niet alleen de professionele ook de amateurlezers (amateur in de zuiverste betekenis, die van liefhebber) schreven op twitter, facebook en via de mail mooie woorden over De zee zien.
Een aantal reacties kwam uit Loosduinen, het decor waarin het verhaal zich afspeelt, waaronder een uitvoerige bespreking van Paul P. 
Paul woonde bij mij in de buurt, kwam net als ik uit een groot katholiek gezin, voetbalde bij dezelfde voetbalclub (GDA) en was bevriend met mijn jongere broer Aad. Zijn zus Marijke met een van mijn zussen. 
Net als wij hield de familie P. konijnen. Ze kochten die bij onze overburen en brachten ze tegen kerst naar mijn vader die ze voor hen slachtte.
Op een keer kreeg hij een Vlaamse reus te slachten. Het geheugen is volkomen onbetrouwbaar, maar ik meen me het gezicht van mijn vader te herinneren toen hij er achter kwam dat hij zojuist een zwangere voedster had geslacht. Hij was er kapot van.

Terug naar Paul en mijn boek De zee zien. Hij schrijft:

‘Achteraf beschouwd heb ik het lezen van je boek op twee manieren ervaren. Aan de ene kant was er de herkenning en waren er de herinneringen aan Loosduinen.(…) Aan de andere kant is het boek een ronduit mooi en ontroerend verhaal.(…) een terugblik op een voorbij leven en hoe dingen anders hadden kunnen lopen (…) dingen die algemeen geldend zijn en het boek meer maakt dan een familieverhaal.’ 

Een recensie waar ik heel erg blij mee ben, voor Paul was De zee zien gelukkig niet alleen een feest van een herkenning, maar zeker ook een feest van de ontdekking. Een boek voor Loosduinen en omstreken.