Beste Eppo

mei 2017
Utrecht, 5 mei 2017 

Aan de directeur van de CPNB Betreft: Kinderjury

Geachte heer Van Nispen, beste Eppo, 

Zaterdag 29 april was ik in Gent, in bibliotheek De Krook ter afsluiting van De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). Er waren workshops en interviews en lezingen en aan het eind van de middag werden de winnaars bekend gemaakt. 

In mijn lezing nam ik het publiek mee naar de zomer van 1926, het jaar waarin Jan Batist, de broer van mijn moeder, een dodelijke val uit een 23 meter hoge schoorsteenpijp maakte. Een familieverhaal dat op mij als kind een diepe indruk heeft gemaakt en waarop mijn jeugdroman De zee zien is gebaseerd, een van de acht genomineerde boeken voor de prijs van de KJV 2016-2017, categorie 6 (14-16 jaar).
Het was een mooie middag met geïnteresseerde lezers die net als de deelnemers van de overige categorieën, voorafgaand aan deze bijeenkomst onder leiding van vrijwilligers gepraat en gediscussieerd hebben over de genomineerde boeken.
Op de terugweg naar het station kwam ik langs De Vooruit, een socialistisch bolwerk van weleer, en moest ik denken aan een van de idealen van de sociaal democratie: het verheffen van het volk. Lijkt dat niet verdomd veel op wat Iedereen Leest, de organisator van de KJV, beoogt: leesbevordering als verheffingsideaal van de jonge lezer?

Hoe anders gaat het eraan toe bij de Nederlandse Kinderjury. In Nederland is de kinderjury verworden tot een ordinaire populariteitspoll, die schrijvers verleidt tot bizar gedrag: van het maken van grappig bedoelde stem-op-mij- filmpjes tot het tijdens klassenbezoeken uitdelen van compleet ingevulde stembiljetten.
Met leesbevordering heeft de Nederlandse kinderjury geen donder van doen, bang als we zijn de kinderen in hun keuzevrijheid te beknotten. Maar wat is er mis met kinderen te helpen hun smaak te ontwikkelen? 
Niets!
Laten we ze in hun keuze voor het Mooiste Kinderboek van het Jaar serieus nemen, neem ze aan de hand en laat hen zien hoe rijk en veelzijdig het kinderboekenaanbod is en leer hen samen boeken te bespreken en te beoordelen, van populair tot literair en alles ertussenin. 

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Met vriendelijke groet, Koos Meinderts 

PS  Ik heb niet gewonnen, maar dat wist ik al voor ik naar Gent vertrok. De winnaars werden vooraf op de hoogte gesteld, zou de CPNB ook moeten doen bij de uitreiking van de Griffels en Penselen en Vlag & Wimpels, maar dit geheel terzijde.