Keppeltje

april 2018
Woensdag 25 april werd er in de Berlijnse wijk Charlottenburg onder het motto ‘Berlin trägt Kippa’ gedemonstreerd tegen antisemitisme. Uit solidariteit met drie jongemannen uit Israël die de week ervoor in Duitsland waren bedreigd vanwege hun keppeltje, droegen de Joodse en niet-Joodse demonstranten een keppeltje.
Kippa is Duits voor keppeltje. Een mooi gebaar, waarvoor ik mijn hoed afneem.
Een paar dagen later moest ik lezend in De wereld waar ik buiten sta, Oorlogsdagboek 1942-1944 van Hanny Michaelis terugdenken aan de demonstratie: 

‘Woensdag 29 april ‘42 + 10 uur ’s avonds Vanavond stond er in de krant, dat Joden voortaan met een gele, zwartgerande Davidsster moesten lopen, waar ten overvloede nog het woord Jood instaat. Op het eerste moment vond ik het wel vervelend, nu kan het me niets meer schelen en ik vind, dat ook anderen erom moeten lachen. De enige waardige reactie hierop zou zijn, dat alle niet-Joden ook met zo’n teken gingen lopen (…)’