Kinderboekenweek 2016: theater

oktober 2016
Vrijdag 22 september was ik samen met Annette een uur lang te gast bij Hylco Span van het radioprogramma Volgspot
Halverwege de uitzending vroeg hij of ik niet weer het theater in wilde. Ik antwoordde voorzichtig: ‘Ja, daar denk ik weleens over na, om op te treden in kleine zaaltjes, voor klein publiek met een intiem programma met verhalen en gedichten.’
Afgelopen donderdag kwam ik in de buurt toen ik in kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht ruim een uur voorlas voor een aandachtig publiek van zo’n twintig volwassenen. Dus wie weet: Binnenkort bij het theater bij u in de buurt.

 

De dag erop was heel andere koek dan biscuits, toen las ik voor aan drie groepen van de openbare Dalton basisschool Pieterskerkhof in de binnenstad van Utrecht, een witte school  met  goedgebekte kinderen met namen als Merel, Bente en Mats.
Moeilijk publiek vind ik, gewend als ze zijn om zelf aan het woord te zijn, alsof de wereld om hen draait en niet om de zon.

Maar uiteindelijk ging het goed, zeker bij groep 5 en 6. Helaas was de eerste groep die ik bezocht, groep 4, niet voorbereid. De juf had het te druk gehad, zei ze me, al was dat, gaf ze toe, geen excuus.
Ik vroeg haar waarmee ze het zo druk had gehad. Met de Kinderboekenweek was haar antwoord.
Daar was ik de afgelopen twee weken ook druk mee geweest, met wisselend succes. Het meest opvallend aan de opa- en oma-editie van de Kinderboekenweek: op geen enkele school en in geen enkele bibliotheek bij binnenkomst ben ik getrakteerd op Voor altijd jong, het titellied van de nieuwste cd Kinderen voor Kinderen.
Godzijdank.