Worpswede

november 2016
Dit najaar ging ik op bedevaart naar Worpswede, een kunstenaarsdorp nabij Bremen. Ik bezocht het graf van Paula Modersohn-Becker op de begraafplaats naast de Zionskerk. Bij de ingang hield een sneeuwwitte kater als een hellehond de wacht. 
Paula Modersohn-Becker was schilder en werd zeer bewonderd door Ida de Graaf, hoofdpersoon van mijn boek Lang zal ze leven. Dit voorjaar kwam het boek uit bij de Oostenrijkse uitgever Jungbrunnen, onder de titel Lang soll sie leben.
Ik heb een exemplaar achtergelaten in Clara’s Haus, het vakantiehuis waar ik deze herfst verbleef, één vakantiehuis verwijderd van Grüne Specht. Eigenlijk had ik dat huis willen huren, daar heb ik Lang zal ze leven geschreven.
Na het bezoek aan Modersohn-Beckers graf, maakte ik een fietstocht door het Teufelsmoor en nam ik een vijfregelige tekst mee terug:

Van de kraanvogels 
in het Teufelsmoor 
nabij Worpswede
alleen de roep om
vrede, vrede, vrede