Kinderboekenweek 2018 Wie ben ik?

oktober 2018
Zo kan het dus ook, dacht ik toen ik een bezoek bracht aan De Springplank, christelijke school voor speciaal onderwijs in Harderwijk. Een groot banier bij de ingang van de school liet weten dat het Kinderboekenweek was, meteen achter de voordeur liep je onder een pergola van herfstbladeren met hartjes de school binnen. Op de hartjes hadden kinderen geschreven met wie en waarom ze vriendjes zijn. En waar je keek in de open ruimte achter de deur stonden en lagen stapels kinderboeken. En lang niet alleen mutsen en losers.

Twee groepen bezocht ik, en dat was bijna overbodig, de kinderen wisten alles van me, dat ik gedichten schreef, liedjes en verhalen. Dat mijn vrouw de tekeningen maakte, dat ik vijfenzestig was en vorig jaar de Gouden Griffel had gewonnen.
Ze hadden tekeningen gemaakt en opgehangen boven een boekentafel met een selectie van mijn boeken, ze hadden vragen voorbereid en… niet onbelangrijk ze hadden gelezen, veel gelezen.
‘Elke dag beginnen we met een half uurtje lezen,’ vertelde een van de juffen me later. ‘Het hele jaar door.’
Wat een verschil met gisteren! Maar is De Springplank nu een uitzondering  of regel en had ik gisteren gewoon een keertje pech in Purmerend? 
Aan de reacties op mijn stukje op Facebook zou je denken dat een onvoorbereide groep met een onverschillige leerkracht ervoor schering en inslag is: herkenbaar, heel herkenbaar en al te herkenbaar, lieten collega-schrijvers weten.
Wieke van Oord schreef: Vorige week zei de juf tegen mij: 'Wie ben jij? O, ik had de kinderen verteld dat Janneke Schotveld kwam. 
En Marte Jongbloed kwam op school waar haar gezegd werd: We hebben de leerlingen nog niets verteld, hoor. Het is allemaal een verrassing.
De leukste reactie op mijn stukje kwam van Hans Hagen: Vanmiddag vroeg ik aan een klas: Wie was ik ook al weer?

 

Het is woensdag, 10 oktober, dag 8 van de Kinderboekenweek, ik ben Koos Meinderts, vandaag hoef ik niet naar een school, het is 9 uur, over een uurtje ga ik een potje tennissen.  Maar eerste taart eten met onze zoon Thijs, onze eigen Gouden Griffel, bijna 32 jaar geleden geboren in de Kinderboekenweek.
Zondag is hij pas echt jarig maar dan is hij in Portland, Amerika.