Kinderboekenweek 2019 Het zit er op

oktober 2019
Het is zondag, 13 oktober, de laatste dag van de Kinderboekenweek. Ik had in Den Haag kunnen zijn op het Kinderboekenfestijn, er was me een kraam aangeboden om boeken te verkopen. Daar had ik geen zin in, kinderboekwinkel Alice in Wonderland stond er ook en die wil ik niet in de wielen rijden. 

Lang geleden, opa vertelt, werd als afsluiting van de Kinderboekenweek een groots opgezette Kinderboekenmarkt georganiseerd. Aanvankelijk op het Centraal Station van Den Haag, toen een aantal jaren achtereen in de Grote Kerk, en daarna in het IJspaleis, het atrium van het Haagse Stadhuis.   
Zo’n beetje alle kinderboekenuitgevers waren vertegenwoordigd, auteurs signeerden hun boeken en ontmoetten elkaar. Een lange dag die meestal afgesloten werd  met een etentje ergens in de stad.
Om de een of andere reden is de Kinderboekenmarkt een stille dood gestorven. Geen idee waarom. Het kinderboekenfestijn lijkt een poging de Haagse kinderboekenmarkt van weleer nieuw leven in te blazen.
Of dat lukt?
Ik betwijfel het.
Uitgevers ontbreken, en bij de auteurs die vandaag wel naar het festijn komen, tref je weinig bekende namen aan.    Ach, misschien moet je ook niet terug willen naar de tijden van toen en is het zoals Loudon Wainwright III zingt in Old Friend:

The good old days are dead and gone,
that’s why they are good,
because they are gone.

Ook komen er steeds minder kinderen naar de boekhandel om een schrijver te ontmoeten. Is het te gewoon geworden?  Ik weet het niet.
Afgelopen donderdag waren Sanne te Loo en ik te gast in kinderboekwinkel Kakelbont om De man met de zeegroene ogen te presenteren.
Opkomst: twee kinderen.
Ik was niet eens verbaasd.
De terugloop in aantallen bezoekers bij signeeractiviteiten is al jaren aan de gang, niet alleen bij mij. Gideon Samson, nota bene de winnaar van de Gouden Griffel dit jaar voor Zeb. (lees dat boek!) was een dezer dagen in Alice in Wonderland.
Opkomst: nul kinderen!
Je kunt beter naar scholen gaan, opkomst gegarandeerd. Of optreden in het verteltheater in het Kinderboekenmuseum. Dat heb ik gisteren gedaan. Voor een volle bak.
De helft had gereserveerd en de andere helft bestond uit kinderen en hun ouders die een dagje Kinderboekenmuseum deden, en er geheel onverwachts gratis en voor niks een optreden van een echte schrijver bij kregen.

De CPNB is alweer druk bezig met de voorbereidingen voor Kinderboekenweek 2020. Ik hoop dat het kinderloze boekenbal geprolongeerd wordt en dat er niet weer wordt gekozen voor een Bekende Nederlander voor het schrijven van het prentenboek.  Waarschijnlijk is de keus al gemaakt, net als het nieuwe thema  en de opvolger van Anna Woltz voor het schrijven van het Kinderboekenweek geschenk.
Ik heb zo mijn vermoeden wie het gaat worden.