Notenmix van Schier

september 2019
Aan de Middenstreek, hoek Koosjepaid, bevindt zich de enige boekhandel van Schiermonnikoog:  Kolstein, lifestyle en boeken. Vanaf 11 uur zijn daar ook de ochtendkranten te koop. 
Kolstein heeft één boek van mij in voorraad: De vuurtoren, met sticker: speelt zich af op Schier
Bijzonder, De vuurtoren is van 2006, lang voor ik twee weken geleden voor het eerste voet aan wal zette op Schiermonnikoog.   

Aan het eind van de straat is De Spar, de enige supermarkt op het eiland. Bij de kassa zijn de nootjes in de aanbieding, en niet zomaar nootjes, heel speciale nootjes: notenmix van Schier. 
Hoewel speciaal: Op Terschelling kun je ze ook krijgen, maar dan staat er op de zak: Terschellinger notenmix. En in Utrecht Domstad notenmix, ze liggen bij supermarkt Boons aan de Ganzenmarkt. 

Ik ben toch een keer eerder op Schier geweest, bedenk ik me nu. Op papier. Eva, een van de twee hoofdpersonen van mijn boek Lang zal ze leven, verkoopt er als vakantiebaantje snoep en ijs op de camping.  Op de terugweg met de boot laat ik haar denken: Ik kijk naar de brede baan schuimend water achter de veerboot, een droeve bocht op zee, alsof ik er zo overheen kan wandelen, terug naar Schiermonnikoog.
Lang zal ze leven ligt niet bij boekhandel Kolstein, dat dan weer niet.