Schier

september 2019
Ik had het rustiger verwacht op Schiermonnikoog, minder mensen. De schoolvakanties zijn immers voorbij. De man van de fietsenverhuur zei het ook ongewoon druk te vinden. De boot had verschillende grote gezelschappen meegebracht om hier een bruiloft of vrijgezellenfeest te vieren. 
Ik ben hier om te schrijven aan Mist, mijn nieuwe boek, dat zich afspeelt op een eiland van vissers en boeren, een plek van lucht en leegte, niet te vergelijken met Schier, zoals ik Schiermonnikoog voortaan mag noemen.


Gisteren was Maarten ’t Hart hier ook, althans zijn stem. Hij was op de radio en vertelde over zijn boek De nachtstemmer.
Toen hij aan het boek begon wist hij niet hoe het verhaal zou eindigen. Vaak weet hij dat wel: ‘Meestal is het het beste om het laatste hoofdstuk het eerste te schrijven en dan naar het laatste hoofdstuk toe te schrijven.’

Het laatste hoofdstuk van Mist is nog niet geschreven, maar ik heb wel een beeld voor ogen, Jacob, de hoofdpersoon van mijn boek, staat op de voorplecht van de veerboot, wegvarend van het eiland, met zijn rug naar het verleden en zijn gezicht naar de toekomst.
De komende drie weken op Schier moet ik hem daar zien te krijgen.
Ik ben benieuwd.