Boekenleeuw Dit was de week -75

oktober 2020
Waarin de nominaties bekend gemaakt werden van de Boekenleeuw, het Vlaamse equivalent van de Gouden Griffel.  Van de vier nominaties zijn drie boeken geschreven door een Nederlandse schrijver, en slechts één door een Vlaamse schrijver: Stefan Boonen met Veer: een dag in de kou
Betekent dit dat de Boekenleeuw hierdoor automatisch naar Boonen gaat, want Vl;aming?
Jammer voor hem maar de Boekenleeuw kan ook gewonnen worden door een Nederlandse schrijver. 
Hoe anders is dat bij de Gouden Griffel. Daar komen alleen boeken van Nederlandse schrijvers voor in aanmerking.  In 2016 won ik met De zee zien de Boekenleeuw en zei ik in een interview na afloop van de uitreiking  dat andersom ook mijn Vlaamse collega’s de Gouden Griffel zouden moeten kunnen winnen.
In Nederland kreeg ik er de handen niet voor op elkaar. 
Eigen volk eerst?

P.S. Schrijver Hans Hagen wees mij erop dat de Gouden Griffel ook door Vlaamse kandidaten kan worden gewonnen. Dat is twee keer gebeurd, in 2001 (Ingrid Godon en André Sollie voor Wachten op Matroos) en in 2009 (Peter Verhelst voor Het Geheim van de Keel van de Nachtegaal).
Het kan dus wel, maar het blijft een magere oogst.
Twee Gouden Griffels voor Vlaamse schrijvers in 49 jaar.