Naar het noorden, Hoogland & Van Klaveren 2016

Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken in de Hongerwinter met een schip naar Friesland waar zij bij verschillende gezinnen tijdelijk worden ondergebracht

Illustraties Annette Fienieg

Recensies
- Na zijn onlangs bekroonde jongerenroman De zee zien levert Meinderts opnieuw een prachtboek af, dat bovendien smaakvol is vormgegeven en geïllustreerd (Trouw, 19 november 2016)


- Hij is er opnieuw in geslaagd in het hoofd van een jongen te kruipen en zijn gevoels- en gedachtewereld geloofwaardig en in kale, treffende taal over het voetlicht te brengen (JaapLeest)

Er zijn weinig échte oorlogsmomenten in het boek: geen gevechten, geen bommen, geen doden en toch grijpt dit verhaal de lezer aan. Misschien door zijn eenvoud, misschien door de originele kijk op de Tweede Wereldoorlog. Hoe dan ook, Naar het Noorden blijft nog lang nazinderen (Pluizuit, augustus 2018)

- Een gevoelig, echt & eerlijk boek. Niet geschikt voor de snel-lezers en lettervreters, maar voor de echte liefhebbers, die een boek proeven, lezen, herlezen en nog eens over nadenken. (Christelijke kinderboeken.nl)

Bewerkingen
- Naar het noorden, luisterboek op cd, Rubinstein 2017
- Naar het noorden, theater. Het jeugdtheaterhuis Amsterdam. Tekst & regie Nanda Kling

 


Prijzen
- Gouden Griffel 2017
- Nominatie Thea Beckmanprijs 2018