Autobioboeken

Februari 2020 In zijn blog van 6 februari  vraagt schrijver Jan van Mersbergen zich naar aanleiding van de longlist van de Libris Prijs af wat een roman is. Uitgaand van zijn definitie, een roman is ‘een verhaal van a naar b, met verzonnen personages’, kun je  de meeste gelonglijste boeken strikt genomen geen romans noemen. Van Mersbergen noemt onder andere De opgang van Stefan Hertmans, Wij zijn licht van Gerda Blees en Jaguarman van Raoul de Jong.
Het is in feite fictief gemaakte non-fictie.
Is er sprake van een trend? Het lijkt er wel op.
Op zich niks mis mee, mits goed geschreven, en de auteurs valt niks te verwijten, maar dergelijke echtgebeurde autobioboeken krijgen in de pers wel onevenredig veel aandacht. Ten koste van ‘echte’ romans.
Echt gebeurd scoort, dan ben je als schrijver interessant. Dan kun je rekenen op aandacht in de pers, in de krant en op radio en tv. Niet vanwege de literaire kwaliteiten van je boek, maar vanwege je liefst afwijkende levensverhaal.
Is het echt allemaal zo gegaan zoals je in je boek hebt geschreven? Vertel, vertel.
Privé voor intellectuelen.