Dit was het jaar (2) Werk in uitvoering


Nog een paar blaadjes en de kalender van 2021 kan worden vervangen voor die van 2022. Veel zal er op schrijfgebied niet meer gebeuren, de balans kan dus worden opgemaakt.

 

Het afgelopen jaar heb ik aan drie nieuwe boeken gewerkt.  In opdracht van Kiwanis-Utrecht heb ik samen met mijn zoon Mathijs Meinderts een boek met Utrechtse verhalen samengesteld. De spoken van het stadhuis gaat het heten, naar een verhaal van Marco Kunst. Hij en negentien andere  schrijvers, van Vincent Bijlo tot Anna Woltz,  hebben bij een van de twintig door Mathijs en mij geselecteerde, prominente Utrechtse plekken en/of gebouwen een fictieverhaal geschreven. Ik heb het verhaal over Kanaleneiland voor mijn rekening genomen, een ontmoeting tussen een van de oudste bewoners van Kanaleneiland met een meisje dat er nog maar net woont.
Mathijs schreef in zijn hoedanigheid als kunsthistoricus en Utrechtkenner bij elke bijdrage een kort non-fictie verhaal. Leentje van Wirdum doet de vormgeving van het boek en Margot Westermann de illustraties. Begin juni 2022 bij de viering van Utrecht 900 jaar wordt het boek gepresenteerd.

Bij Hoogland & Van Klaveren verschijnt in maart Voor altijd vandaag, een gedichtenbundel voor volwassenen, met prenten van Annette Fienieg. Het boek bevat dertig gedichten waar Annette een passende sjabloondruk bij heeft gezocht en als die er niet was heeft ze een nieuwe prent gemaakt.
Het titelgedicht verwijst  naar een gedicht over mijn moeder dat eindigt met de regels: Voor altijd november voor altijd vandaag/voor altijd mijn moeder in Kijkduin bij Den Haag.

In september ben ik op mijn favoriete schrijfeiland Terschelling voorzichtig begonnen aan een nieuw boek over een oude bekende: Zebedeus de Beer. Het verhaal heeft daarna een tijdje stil gelegen tot ik een paar weken terug er weer elke dag mee aan de slag ben gegaan. Werktitel: Zebedeus de Beer en het geheimzinnige ganzenbordspel.
In het verhaal gaat Zebedeus in gezelschap van een sneeuwwitte gans op reis naar waar het lot hem heen brengt. Ik reis mee en doe hoofdstuk voor hoofdstuk verslag. Geen idee hoe lang de reis gaat duren en dus ook geen idee wanneer het boek uitkomt.
Eerder schreef ik twee boeken over Zebedeus: Het raadsel van de rode draad (Ploegsma 1989) en De wonderlijke wereldreis van Zebedeus de Beer (Ploegsma 1993). Deze boeken zijn niet meer te koop in de winkel maar nog wel te leen in de bibliotheek.