Schoenen

Mdou Moctar is muzikant en Touareg. Hij woont in Niger en was gisteren te zien bij Eenvandaag.
‘Als Europa alles wat van Afrika is hier in Afrika zou laten,’ zei hij, ‘zou er geen immigratie zijn. Als ze het uranium hier zouden laten. Haal dat niet weg. Neem niet het goud mee, neem niets mee.’
Het vervoeren van immigranten in Niger is onder druk van de EU strafbaar gesteld. Moctar: ‘Hoe moeilijk het ook is, ze zullen het blijven proberen.’  
Hij maakte het klein en overzichtelijk, veranderde goud in schoenen: 'Als je schoenen je worden afgepakt zijn, loop je ze achterna.' 
Sheila Sitalsing legt in haar column van maandag 4 januariuit waarom immigranten niet thuis blijven:  ‘Zolang het Westen een paradijs van kansen, ontplooiingsmogelijkheden en vrije ideeënvorming is, zullen ze blijven komen, van overal. (…) Beschouw het als een compliment, als een antigif tegen het hemeltergende geraaskal van de geborneerde ‘vrijheidstrijders’ die denken dat ze in een dictatuur leven, omdat ze even geen feestjes, recepties en signeersessies meer hebben.’
Caminando Fronteras, een Spaanse ngo, zo vermeldt Sitalsing, turfde het afgelopen jaar 4.405 doden, gestorven in hun poging om de EU binnen te komen. Zij gingen vergeefs hun afgepakte schoenen achterna.