Heb dat nou zin?


Wie maandag niet naar de openingswedstrijd van het Nederlands Elftal wil kijken, kan terecht in De Doelen in Rotterdam om gezamenlijk te luisteren naar fragmenten van dodenmissen, van de middeleeuwen tot nu, uitgezocht door muziekjournalist Merlijn Kerkhof.  
Ik ga zoals eerder aangekondigd elke wedstrijd die Oranje speelt in Qatar live op Instagram voorlezen.
Heb dat nou zin?
Dat niet kijken?    
Wat verander je daar nu mee?
Weinig. Ik maak me los van succes.
Waarom dan toch mijn bescheiden protest tegen het bloed-aan-de-paal toernooi in Qatar?
Het antwoord kreeg ik van de Israëlische schrijver David Grossman.
In een interview in de Trouw vertelt hij een verhaal over een man die tijdens de Vietnamoorlog elke vrijdag voor het Witte Huis stond met een protestbord. ‘Een journalist vroeg hem: je staat hier al jaren, denk je nu echt dat jij de wereld kunt veranderen? Waarop de man antwoordde: ik heb niet de intentie de wereld te veranderen, ik wil alleen niet dat de wereld mij verandert.’
Opdat de wereld mij niet verandert, zit ik aanstaande maandag om 17:00 klaar om meteen na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Wilton Sampaio te gaan voorlezen uit Stapelbedbroers.
Een cynische ouwe lul worden, kan altijd nog.