Theezakjes


Ruim 90% van de theezakjes zijn inmiddels composteerbaar, dus mogen ze nu officieel bij het GFT-afval. Het lipje mag bij het oud papier. Pickwickdrinkers moeten er wel aan denken eerst de vraag op het lipje te beantwoorden, belangrijke levensvragen als: Als je iets tegen de wereld zou kunnen zeggen, wat zou het zijn? Bij wie kun jij je hart luchten? Hoe sta jij bij je vrienden bekend? In welk land zou je het liefst willen wonen? Met wie heb je al lang niet meer bijgepraat? Van wie zou jij de gedachten willen lezen? Waar ben je het meest bang voor? Enzovoorts enzoverder.
Ik beken dat dat toen ik voor het eerst een dergelijke vraag aan mijn theezakje had hangen ik er nogal laatdunkend op reageerde en het zakje bestraffend toesprak: Theezakjes die vragen worden overgeslagen.
Die houding veranderde toen ik een keer op de thee was bij een oude vriendin van mijn moeder. Zij was er blij mee, vertelde ze. Ze ging er elke middag eens goed voor zitten om in haar eentje eerlijk antwoord te geven op de theevraag van de dag.