Sorry, Caroline


Opa Boekie heet ik bij mijn kleindochter. Niet omdat ik schrijver ben, met haar drie jaar heeft ze daar nog geen weet van, maar omdat ik haar eindeloos voorlees. Eén van haar favoriete voorleesboekjes is Hoep, zei de chauffeur, een Gouden Boekje waarin een vrachtwagenchauffeur een varken en zijn boerderijvriendjes meeneemt voor een plezierritje.
Laatst moest ik bij het voorlezen denken aan Caroline van der Plas, de Zwarte Riek van BBB, en wat er op de website van haar partij staat onder het kopje Gezond Onderwijs: Tegenwoordig krijgen kinderen niet de juiste of helemaal geen informatie over de landbouw. Schoolboeken bevatten verkeerde en/of suggestieve informatie over de land- en tuinbouw.
Ik voelde me meteen schuldig, zit ik me daar met het voorlezen van Hoep, zei de chauffeur toch een vals beeld van het boerenbedrijf aan mijn kleindochter door te geven! Alsof boerderijen paradijselijke lustoorden zijn waarin varkens zich tevreden rondwentelen in de modder, koeien tevreden hun melk aan hun kalfjes geven, kippen zich scharrelend tegoed aan een wurmpje en zwaluwen hun nestje bouwen onder de dakrand van de boerderij, dit alles gadegeslagen door een blozende boer met een strootje in de mond, tevreden leunend over het hek om zijn bloemenweiland.
Sorry Caroline, ik ben nu nog even met iets anders bezig, maar daarna ga ik een kinderboek schrijven dat recht doet aan hoe het er werkelijk aan toegaat in de bio-industrie. Niet geschikt voor tere kinderzieltjes, maar dat moet dan maar.