Narcis


Toen ik afgelopen zaterdag bij boekhandel Bijleveld in Utrecht Zur See van Dörte Hansen aanschafte, kreeg ik behalve het Boekenweekgeschenk, De eerlijke vinder van Lize Spit, ook een narcis cadeau.
Om de lente in te luiden, veronderstelde ik.
Misschien ook wel, maar de narcis had meer te maken met het thema van de Boekenweek: Ik ben alles, zo liet Bijleveld op Instagram weten: Wij vonden de ‘ik’ in het boekenweekthema ietwat individualistisch en moesten direct aan Narcissus denken.
Die associatie had ik nog niet gemaakt. Ik moest bij het thema eerder denken aan Als ik lees, een gedicht dat ik in 1994 schreef voor mijn broer Aad die toen bezig was het Kinderboekenmuseum van de grond te krijgen.
Het gedicht opent met Als ik lees dan ben ik Jan en alleman en ook zijn zusje, waarna een opsomming volgt wat je al lezend niet allemaal kan zijn: Als ik lees dan ben ik mens en dier/en iets ertussenin./Ben ik kikker, ben ik prins/ en ben ik Kleine Zeemeermin.
Kortom: Ik ben alles, mooi thema.