Zebedeus en het ganzenbord van Wisse, Hoogland en van Klaveren 2023


Nieuw boek over een oude bekende: Zebedeus de Beer. Op een dag ontvangt hij van ene Wisse een ganzenbordspel met maar één pion en één dobbelsteen. Hij gooit en komt terecht op een vakje met een afbeelding van een deur, waarin hij zijn eigen voordeur herkent. Even later wordt er aangeklopt door Zilver, een gans, die zich voorstelt als zijn reisgenoot en hem vraagt hem te volgen naar waar het lot hen brengt. Er volgt een lange reis van pech en geluk en van vallen en opstaan.

 

Recensies:  
'We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat het zijn laatste boek is. Toch heeft Zebedeus alles van het geslaagd en ontroerende literaire testament van een kinderboekentroubadour, die weet dat we het meeste meemaken op dat ene avontuur waarom we nooit hebben gevraagd.' (De Volkskrant, 27 mei 2023)

 

'De bescheiden beer Zebedeus is een Meindertspersonage in optima forma. Hij aarzelt, weifelt en aarzelt nog meer. (...) Meinderts' taal is zorgvuldig en op een ingetogen manier grappig. (...) Net als Meinderts heeft ze (Annette Fienieg, KM) een zachte hand van creeëren. Op haar vriendelijke schilderingen in gemengde techniek zien we Zebedeus met rode rugzak vol verwondering, maar zonder angst afkoersen op die onvermijdelijke, laatste zekerheid.' (Parool, 3 juni 2023) 

 

‘Er ligt onmiskenbaar een laagje Meinderts-weemoed over dit verhaal, extra aangezet door Annette Fieniegs dromerige, innemende illustraties. Daaronder is echter voldoende lucht en licht. (...) Meinderts' dichtershart klopt luid en duidelijk. Hij schrijft sober en pretentieloos, maar tussen de regels van de geestige dialogen wordt er veel gezegd.' (NRC, 23 juni 2023)

 

 

'... een soort hoogmis voor zijn schrijverschap (...). Meinderts put uit de vele schrijfregisters die hij beheerst en haalt nog eens lekker alles uit de kast.(...)
... een onbekommerd verzamelverhaal waar het plezier van afspat, vol met speelse zinnen en creatieve en elastische taal.
Natuurlijk viert Meinderts het feestje samen met zijn vrouw en vaste illustrator Annette Fienieg, die het boek naar een hoger plan tilt. Ook zij is er eens goed voor gaan zitten en haalt het beste uit haar kunnen met schitterende taferelen die gevoel uitstralen. Zebedeus krijgt veel reliëf en wordt door de illustraties een personage om nog meer van te houden (...)’ (JaapLeest, juni 2023)